Hopp til hovedinnholdet

Gutt 15 år! Jeg har en del penger på konto, men unner meg aldri noe.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har rundt 15-16 tusen på kontoen, men fordi jeg har blitt så flink til å spare så tørr jeg ikke gi slipp på dem, jeg ser alle vennene mine kjøper seg nye klær og ting til de har 0kr på kontoen men jeg får litt panikk hvis jeg kjøper noe småtteri på butikken som litt godteri for eksempel, og det er noen ting jeg har lyst på men vil ikke bruke penger på det, så jeg går med samme gamle klær hver dag fordi jeg ikke tørr å bruke pengene mine. Ønsker ett svar som kan hjelpe meg med å bruke litt penger på det jeg ønsker meg slik at jeg kan se ordentlig ut å føle mindre press på dette. Hilsen Gutt (15 år)

Besvart 03.11.2019 17:19
 

Svar
Hei!

Det er veldig fint at du klarer å spare slik at du har penger på egen konto. Det burde alle ungdommer gjøre. Å ha penger på konto, gir en trygghet og er en "buffer" når man plutselig får uforutsette utgifter. Det er greit å lære seg til man blir voksen og skal forsørge seg selv.

Jeg forstår at du ikke klarer å gi slipp på sparepengene og derfor ikke unner deg noe du ønsker deg eller trenger. Du har lyst til å bruke penger på deg selv, da du opplever at venner kjøper seg nye klær og du går rundt med gamle klær på deg.

Det er ikke meningen at du skal forsørge deg selv, selv om du har litt penger i banken. Det er fortsatt foreldrene dine som har ansvar for at du har mat nok og klær nok, som ikke er gammeldagse og slitte. 

Om det er noe utover det de kjøper til deg, som du også ønsker deg, kan du velge å bruke noe av pengene på det, om det er viktig for deg.

Er det slik at du har en liten jobb ved siden av skolen, som gjør at du har litt inntekt hver måned? Da kan du for eksempel bestemme deg for at du kan bruke et visst beløp i måneden på ting du har lyst til, som å kjøpe deg en ting du har ønsket deg, enten klær eller andre ting.

Om du for eksempel tjener 3000kr i måneden, kan du bestemme deg for at 500 - 1000 kr av dem vil du bruke på deg selv. Da vil du ha bedre  samvittighet når du unner deg noe du ønsker, og samtidig har du kontroll på at sparekontoen din vokser.

Det kan være greit å snakke litt med foreldrene dine og høre hva de tenker kan være lurt. Fortell at du liker å spare pengene dine, men at du også ønsker å unne deg noe innimellom. Det er ofte mange gode råd å hente fra foreldre.

Jeg legger ved noen artikler som også kan være nyttig for deg å lese og som kan gjøre det enklere for deg å gjøre prioriteringer uten å få dårlig samvittighet.

Håper svaret mitt blir til hjelp for deg.

Ønsker deg lykke til!

 

 

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan spare lommepengene dine

Hånd som gir en hundrelapp (foto: ung.no)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer

Bankkort for de mellom 13 og 18 år

Jente betaler med bankkort (colourbox.com)

Dette må du vite om du vil ha bankkort før du fyller 18 år.

Les mer

Er du en etisk og miljøvennlig forbruker?

Sykkelreparasjon (colourbox.com)

Tenker du noen gang over hvem som har laget klærne dine - og om de har fått den lønna og arbeidsforholdene de fortjener? Ditt forbruk og dine handlevaner har mye å si for miljøet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din