Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler kjøpepress på iphone.

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei, jeg er ei jente på 13 år som føler press på å kjøpe iphone. jeg kjøpte nettopp ny tlf. det var en huawei. den er ikke ødelagt eller noe sånt, men nesten alle i klassen har iphone, og jeg får ikke lov til å kjøpe tlf nå igjen. Trenger tips til hva jeg kan gjøre. har ikke lyst til å snakke med helsesøster for det er lsm ikke så ille, men vil bare ha noen tips;) takk

Besvart 07.11.2019 17:33
 

Svar
Hei jente 13 år!

Jeg forstår at du kan føle kjøpepress på å ha en iphone når det føles ut som at "alle andre" har det.

Dessverre er det ofte alltid slik med kjøpepress; at når man får noe man vil ha, så er det ofte noe annet som dukker opp som man ønsker seg som "alle andre" har også, også får man dårlig samvittighet eller lavere selvtillit for at man ikke har dette. Mange som har iphone trenger det egentlig ikke, og man føler seg sjeldent noe lykkeligere når man har det. 

Derfor så tror jeg heller at du kan, for å hjelpe deg selv, tenke over hvor mye som er fint med at du har en smartphone, og heller utforske de gode kvalitetene ved din telefon. Huawei er et merke hvor man ofte får mye for pengene, og de har også god kvalitet. Så du trenger ikke være redd for at din telefon ikke er god nok.

Jeg tenker at dette også kan hjelpe deg med å sette perspektiv på hva du selv ønsker å bruke penger på senere. Det er også sånn senere i voksenlivet at man sjeldent kan få alt man ønsker seg.

Derfor så er det fint om man velger ut noen viktige ting som man ønsker seg, og heller sparer til det (ja vi voksne må også gjøre sånn :) ) Da føles det ofte mye bedre ut når man har det også. 

Jeg synes du skal være stolt av deg selv for de gode holdningene du viser, og jeg synes du er både klok og reflektert. Så tenk heller hva som er best for deg du, og hva som er viktigst for deg. Så blir det andre rundt ofte mindre viktig. 

Vi har noen artikler som kan hjelpe deg med dette. Legger ved disse under. Alt godt :)

Vennlig hilsen rådgiver innen atferdsvitenskap, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stå i mot kjøpepresset

Ung gutt sitter på et bord for seg selv på skolen, med mange andre elever bak. Gutten har en smartphone i hånden sin og han ser ut i løse luften. (www.colourbox.com)

Har du følt deg utenfor når vennene dine har ting du ikke har? Føler du press om å kjøpe de nyeste og dyreste tingene? Her får du tips til å takle kjøpepresset.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Shopping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om shopping