Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre når kjøper ikke betaler?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei Har et lite problem og vet ikke hva jeg burde gjøre. Jeg skulle selge et tastatur, og sa jeg skulle ha 400 kr for det. Det lå bake i bilen min når jeg kjørte en fyr hjem. Han spurte hvor mye jeg skulle ha for det, sa hvor mye jeg ville ha, og han sa det var greit, men hadde ikke kontanter. Jeg sa at: det går bra, du kan føre over penger nå innen de neste dagene. Han sa det var OK, og gikk. Det har nå gått fire måneder, og jeg har ikke fått en krone. For en 3-årig videregående student er det ikke mye penger å rutte med, så jeg vil gjerne ha de tilbake. Han er kjent for å ikke betale tilbake for noen ting, men det visste jeg ikke der og da. Problemet nå er at hans venner får meg til å se ut som idioten, og det har bare utviklet seg til å bli mye styr. Jeg sa til slutt at siden jeg aldri får noen penger skrur jeg opp prisen til 500 kr. Som er i mitt hode, bare logisk. Mitt spørsmål er: Hva kan jeg gjøre? Har jeg noen lov på min side i denne saken? Jeg vet det er en "liten ting" men uansett, jeg har lyst å få pengene tilbake. Vi inngikk jo en munnlig avtale (oral contract?)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du har helt rett i at en muntlig avtale er bindende! Det betyr at du nok ikke bør prøve å skru prisen opp selv om du har all grunn til å være skuffet på kjøperen din. Dessverre er det en kjip ulempe med muntlige avtaler: det er vanskelig å bevise dem i ettertid siden ingenting er skriftlig :(

Hvis du kan bevise eller sannsynliggjøre avtalen (det er kanskje andre som kjenner til den eller overhørte dere?) så har du mulighet til å stå på kravet om betaling. Kan du ikke bevise den, så er pengene mest sannsynlig tapt. Moralen er: gi ikke fra deg tingen uten å sørge for at du får betaling. Hovedregelen i loven er at du får pengene når han får tingen. Det er tryggest for begge parter.

Du skriver at hans kompiser får deg til å "se ut som en idiot". Burde det ikke heller være han som ser dum ut som ikke gjør opp for seg? Kanskje du burde prøve å få de andre som kjenner saken til å se ditt synspunkt i stedet for bare å holde med kjøperen som ikke betaler for seg?

Håper dere blir enige :)

Vennlig hilsen Forbrukerrådet

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker