Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det forferdelig.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ei jente på 13 som har et FORFERDELIG Jeg begynt i 8. I høsten (I år) I 7.klasse så var jeg veldig flik på skolen og fag (ikke or å skryt men det er sant) jeg brukt å få alt rett i alle prøvene og alt. I sommerferien så har jeg ikke akuratt hadde det så bra ,jeg var deprimert,hadde familie og venne problemer brukt å kutte meg osv osv. Jeg klart å overkomme depresjon på "egen" hånd t til problem før sluttet av 7. Så ble jeg 13 og dere vet ,facebook,sosial media osv å da vart jeg avhengig (kutting + internet) Jeg klart å overkomme depresjon,men er forsatt avh. Mobilen (bruker faktisk mobilen 5-4 timer) moren ha kontroll når det gjelder spilling men mobilen er lissom overalt Problemet at jeg KLARER meg ikke i det hele tatt på U.skola selv om e første kapittelene er som 7.k Men hjernet min sluttet liksom å virke på fag (jeg vil bli en lege derfor MÅ JEG BARE ha gode karakter) Er det sant at mobil skader hjernen? va kan je jøre for å få hjernen til å "fungere" igjen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år.

Takk for at du skriver til oss.
Ut fra det du forteller forstår jeg at du har det vanskelig.
Overgangen fra barneskole til ungdomsskole kan være krevende, og du setter ord på hva det kan innebære, balnt annet stress ved at man bare MÅ ha gode karakterer. Når man har klart seg bra faglig på baneskolen, og opplever å slite på ungdomsskolen så er det tøft.

Det høres ut som at du begynte å slite i sommerferien. Noe sier du at du har klart å ordne på egenhånd, og det er flott, men jeg tenker at du bør få litt hjelp nå.

Du skriver at du sliter med mobilavhengighet, og det faglige på skolen.

Forskere er uenige i hvordan mobilen virker på hjernen, men de fleste mener at man ikke behøver å bekymre seg. Det jeg tenker kan være en fare ved mobilbruken din er at den kan ta fokuset vekk fra skole og det faglige. På en måte så " stjeler" mobilen konsentrasjonen din. Ved at du er mer opptatt av mobilen enn det å gjøre lekser, for eksempel, vil det føre til at du ikke får så gode resultater som du kunne fått. I tillegg kan det å føle stress og press føre til at man ikke klarer å konsentrere seg så bra, og det kan føre til at man gjør det dårligere.

Jeg vil råde deg til å snakke med helsesøster. Helsesøster vil kunne hjelpe deg å kartlegge hva du spiser, om du får nok vitamin D, hva slags fysisk aktivitet du holder på med, og om du får nok søvn. Disse faktorene er viktige for å prestere. Videre kan helsesøster hjelpe deg med å bli mindre avhengig av mobilen, og det kan kanskje være bra å snakke litt om dette med depresjon og selvskading også? Hva er det som gjør at du bruker mobilen så mye, hva er det som gjør at du selvskadet deg og var deprimert?

Lærerene kan hjelpe deg i forhold til studieteknikk, og planlegging av hvordan du får gjort lekseplanen og øvd til prøver, for å nevne noe.

Du kan bli hva du vil. Husk at du har mange år å nå målet ditt på. Ved å få hjelp i forhold til det du sliter med vil du klare deg bra på skolen. 

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Spørsmål og svar om mobilstråling

Stråling fra mobilen?

Det er mange fordeler med mobiltelefon, men er stråling fra mobiltelefon helsefarlig? Ut fra dagens forskning er det liten grunn til bekymring. Men Strålevernet anbefaler at all eksponering holdes så lav som praktisk mulig og har noen enkle råd for å redusere eksponeringen fra mobiltelefonen.

Les mer

Studieteknikk - Hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse