Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg kjøpe noe uten mine foreldres tillatelse?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 16 år, jeg er veldig glad i å handle masse ting på Internett. Men Er det greit at foreldrene dine kaster det du har bestilt på nettet, fordi du ikke får lov til å bestille noe? Og må dem alltid bestemme før du kan bestiller noe?. pengene jeg bruker er selvfølgelig, det jeg har jobbet for og jeg syntes ikke det er greit at de må alltid bestemme over meg og jeg er liksom snart 17 år. Hva skal jeg gjøre? og jeg har faktisk bestilt noe uten at de vet det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!


Så lenge du er under 18 år skal foreldrene dine ta vare på deg. Du bestemmer selv over penger du har tjent selv, men foreldrene dine kan sette grenser for ditt eget beste som å nekte deg å handle varer på internett. Kjøper du på nett har du angrerett. Vi foreslår at du benytter deg av den, hvis det er slik at foreldrene dine er i mot at du handler. Lykke til!
 

Vennlig hilsen
Forbrukerrådet i samarbeid med ung.no

Forbrukerrådet er en interesseorganisasjon som arbeider for et forbrukervennlig samfunn, og vi hjelper deg med å løse ditt forbrukerproblem gjennom råd, veileding og mekling hvis du og selgeren blir uenig. 

Du finner mer informasjon på forbrukerrådet.no

Følg oss på facebook/forbrukerradet og twitter/forbrukerradet 

 

 

 

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

- Handler på nettet med kredittkortet til en annen

Kredittkort og pc (colourbox.com)

Jeg har veldig lyst på noe jeg har funnet på nettet, men har ikke penger. Men det har noen jeg kjenner. Hvis jeg får tak i kredittkortet deres og bruker det til å betale med, hva skjer om dette blir oppdaget?

Les mer

Toll og mva for varer du handler på nett

Pakke fra posten (colourbox.com)

Det er mye du må være obs på om du handler på internett. Se her hvordan du kan unngå ubehagelige overraskelser.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker