Hopp til hovedinnholdet

Jeg bare lurer på svart tannkrem er trygg å bruke?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har kjøpt denne nye tannkremen som inneholder charcoal (svart tannkrem). Jeg bare lurer på om den er trygg å bruke. Jeg har sett andre prøve den å si at den er enkel og bruke og får tennene til å se hvitere ut. Men faren min sier at det er farlig og at den sliper tennene. Jeg stupte ned i internettet for å finne noen profesjonelle meninger om dette. Men jeg fant bare masse artikler både for og mot det! Nå er jeg usikker på om jeg burde fortsette og bruke det. Jeg har prøvd den og tennene mine så faktisk mye bedre ut etterpå. Det er ingen klumper i tannkremen, og det var det mange ‘leger’ som mente var viktig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

De beste forskerne vi har på dette området mener at kullet i den svarte tannkremen ikke kan bleke tennene. Mange synes imidlertid at det ser ut som om tennene blir hvitere. Det mener forskeren skyldes at kullet gjør tannkjøttet mørkere. Da vil kontrasten til tennene bli større, og det synes som om tennene er hvitere. Den samme effekten vil du få om du får en friskere farge i ansiktet, eller bruker en brunlig leppestift/lipsyl.

Den svarte tannkremen sliper unødvendig mye på tennene, og man er usikker på om den kan gi økt risiko for syreskader i tillegg. Jeg vil derfor fraråde dette til daglig bruk. Vi forbrukere utsettes for et voldsomt reklamepress, og dette er et godt eksempel på at man kan bli lurt.

Vennlig hilsen tannlegen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker