Hopp til hovedinnholdet

Hva er normalt forbruk?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har fått dårlig samvittighet for pengebruken min, så lurte jeg på om dette er normalt? Jeg kjøpe ny mobil i sommeren til nesten 4000kr + generelt utstyr uten om (300kr) så har jeg kjøp ny mobil igjen til 6100kr + utstyr til ca 500kr. Dette har gått av Konformajonspengene mine. Men skal selge den gamle mobilen. Er veldig interessert i teknologi, men klarer ikke å la vær å kjøpe som regel. Er jeg normal?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er helt normalt å bruke for mye penger, og vi skjønner godt at pengene brenner i lufta, men særlig fornuftig er det ikke. Å bruke 11 000 kroner på å kjøpe en telefon som vanligvis brukes i to år er ikke smart pengebruk. Det smarte er å begynne å spare og det var nok folk hadde i tankene da du fikk konfirmasjonspengene.

Når du er over 15 år kan du selv bestemme over pengene du tjener selv. Hva med å begynne å gå med avisa eller klippe plenen for naboen? Du kan tjene opptil 55 000 kroner helt uten skatt og da er det ikke noe problem å ha en dyr hobby som mobiltelefoner så lenge du ikke har andre utgifter.

Det beste likevel å la pengene jobbe for deg. Husk at du skal leve et langt lov og om ti år trenger du store summer hvis du vil inn i boligmarkedet. Du kan spare på BSU-konto fra du er 13 år. Der får du god rente og slipper å betale skatt for formuen. Den beste renta finner du på finansportalen. Her finner du også tips om sparing i aksjer og fond.

Vennlig hilsen
Forbrukerrådet i samarbeid med ung.no

Forbrukerrådet er en interesseorganisasjon som arbeider for et forbrukervennlig samfunn, og vi hjelper deg med å løse ditt forbrukerproblem gjennom råd, veileding og mekling hvis du og selgeren blir uenig. 

Du finner mer informasjon på forbrukerrådet.no

Følg oss på facebook/forbrukerradet og twitter/forbrukerradet 

 

 

 

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du en forbruker?

Handlevogner (colourbox.com)

Vi er alle forbrukere når vi shopper, surfer på nettet og mottar reklame. Men visste du at forbrukere også har rettigheter?

Les mer

Hvordan handle trygt på nettet

Jente handler på nett (colourbox.com)

Netthandel kan være en billig og rask måte å handle gaver og ting til deg selv på. Her får du tips for å unngå nettfellene!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker