Hopp til hovedinnholdet

Shopping på nettet og bankkort. Kan jeg få eget bankkort som 14-åring?

Gutt 14 år
 

Spørsmål
Hei :D Er en gutt på 14 år som liker å kjøpe ting på nett. Men jeg har et problem, jeg har ikke eget bank-kort, så hver gang jeg skal kjøpe noe må jeg bruke pappa's kort. Jeg lurer på hvem som bestemer når jeg kan få mitt eget kort. Pappa mener at jeg kan få det nå som jeg har blit 14 år, men mamma mener jeg må vente lengre. Kan jeg besteme selv?? eller, hvem bestemer det egentlig??
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Flere banker tilbyr egne bankkort som er ment for mindreårige. Et slikt kort kan man få når man har fylt 13 år. Ved opprettelsen av kontoen med betalingskort vil banken kreve samtykke fra en eller begge foreldrene. Disse bankkortene kan man bruke i betalingsautomater og minibanker i Norge og utlandet, men ikke som betalingskort ved netthandel.

Hovedregelen er at mindreårige ikke kan binde seg økonomisk, for eksempel ved å handle. Dette gjelder strengt tatt både i vanlig butikk og nettbutikk. Men etter § 33 i vergemålsloven kan barn fra de er 15 år råde over penger de selv har tjent eller fått, for eksempel til å kjøpe ting eller låne eller gi bort. 15-åringer kan dermed i utgangspunktet handle også i nettbutikk. Derimot må man være over 18 år for å stifte gjeld og de fleste nettbetalingsløsningene forutsetter kjøp på kreditt, en form for gjeld. En nettbutikk kan altså ikke tilby kreditt eller kjøp på avbetaling til mindreårige. Ved mange nettbutikker må man derfor være over 18 år for å kunne handle hos dem, eventuelt ha fullmakt fra foreldre.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser


Quiz: Hva vet du om stat og kommune?

Hvor mange fylker har vi i Norge?