Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å drikke 1,5 L julebrus på styrten?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg og gutta mine har en tradisjon å ringe jula inn 00:00 den 1. desember hvert år, og i år tenkte vi å ha konkurranse i hvem som klarer å drikke en 1,5 liter julebrus raskest. Er det farlig å drikke så mye på raskest mulig tid?

Besvart 22.10.2018 14:00
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Så hyggelig at dere har tradisjon for å ringe jula inn!

Å drikke mye væske på en gang kan være farlig. Væske, uansett om det er vann, brus, melk eller noe annet, tas raskt opp i blodet vårt, og store mengder på kort tid kan påvirke blodtrykket og hjertet. Det hender at ungdommer som driver mer 'vannpoker' og andre drikkeleker må inn på sykehuset og få tappet blodet for væske fordi de har drukket for store mengder. Hos noen er det livstruende.

Det er veldig individuelt om 1,5 L blir for mye eller om det kan gå bra. Det vil også være avhengig av mange andre faktorer i kroppen hos hver enkelt av dere akkurat den dagen. Husk at 1,5 L væske er det vi anbefaler folk å drikke i løpet av en hel dag. Vann er også giftig for kroppen i store doser.

Jeg vil derfor fraråde dere å drikke så mye på en gang. Det vil være mye tryggere å ha en konkurranse der man drikker 0,5 L julebrus, og det er jo en prestasjon å bli førstemann til å klare det også. Det er ikke verdt det om noe skulle gå galt. 

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer

Ti gode grunner til å drikke vann

Glass med vann i. (www.colourbox.dk)

Vann er den beste tørstedrikk for både voksne og barn. Vann anbefales som drikke til måltider og mellom måltider. Les mer om vårt vannbehov og fordelene med å drikke vann.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker