Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bruke røykbomber når det ikke er nyttårsaften?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

jeg og en kompis liker å ta bilder. Vi vil ta bilder av røykbomber, og jeg vil gjerne vite om det er lov å bruke røykbomber selv om det ikke er nyttårsaften.

Besvart 12.01.2019 18:39
 

Svar
Hei

Det korte svaret på spørsmålet ditt er at hvis røykbomber defineres som vanlig fyrverkeri, kan du i utgangspunktet bare bruke det på nyttårsaften. Du kan eventuelt søke kommunen om tillatelse og de vil vurdere søknaden din ut fra de retningslinjene de har for bruk av fyrverkeri. 

I Norge er det kun begrenset adgang til å kjøpe og fyre opp fyrverkeri. Jeg er usikker på om røykbomber defineres som fyrverkeri og dermed bare kan brukes på nyttårsaften, fordi de ikke nevnes spesifikt i loven. § 1-3, 10. ledd i forskrift om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff, lister opp hvilke typer fyrverkeri som er tillatt å bruke på nyttårsaften. Røykbomber nevnes ikke spesifikt der. 

Selv om røykbomber ikke nevnes spesifikt i denne bestemmelsen, er det mulig at de omfattes av regelen i Forskrift om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff § 2-10, 2. ledd. I denne bestemmelsen går det frem at forbrukere ikke har lov til å bruke fyrverkeri i klasse IV, raketter i klasse II og III, samt pyrotekniske varer som kan forveksles med leketøy. Dette betyr at dersom en av de typene fyrverkeri som er listet opp i klasse IV er det samme som en røykbombe, har du ikke lov til å bruke dette.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker