Hopp til hovedinnholdet

jente 14, bestilt vare på nettet. hvordan betale? Foreldrene mine vet ikke og nå har det gått til inkasso

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei. Jeg lurer på noe. Jeg kjøpte noe på nettet, uten og spørre foreldrene mine, og har ikke sakt noe til de enda, og kommer ikke til og si noe. Problemet er at jeg ikke vet hvordan jeg skal betale. Jeg har ikke bankkort eller nettbank, men har bankkonto. Kan jeg betale med den giro? Isåfall hvordan gjør jeg det? kan jeg bruke den som de sender til meg? og bare fylle ut kontonr osv og sende den i posten? eller må jeg fylle den ut og levere den på postkontoret/banken? isåfall, med eller uten konvolutt? koster det penger hvis du leverer det i banken/posten? Eller må du bestille brevgiro for og betale? Og hvordan gjør jeg det ( hvis jeg må det )? Hvis jeg får meg bankkort, kan jeg betale regninger med det? uten og ha nettbank? Det har gått inn til inkasso nå, hvor mangen advarsler kan jeg få? Kan det bli rettsak av dette? Foreldrene mine klikker på meg hvis jeg sier jeg har kjøpt noe på nettet. Og hvis jeg sier at jeg ikke vet hvorfor jeg har fått disse brevene så ringer de, men de jeg har kjøpt av kan bevise det :( Hilsen en redd og fortvilet jente :((

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår det slik at du har bestilt noe på nettet uten å spørre foreldrene om lov. Hva tenkte du da du bestilte i forhold til betaling? Hadde du en plan for hvordan du skulle kunne betale det varen kostet i tillegg til porto- og ekspedisjonsgebyr som ofte kommer i tillegg?

 

Alt du bestiller på nettet skal du ha 14 dagers angrefrist på. Om du hadde benyttet deg av det må du i betale returporto for varen i de aller fleste tjenester. Men her tror jeg du har gått langt over denne fristen siden du har mottatt inkassovarsel.

 

En faktura fortelle hva du har kjøpt, av hvem og til hvilken pris. Den forteller også til hvem du skal betale, betalingsfrist og mottakerens kontonummer.

Den kan enten komme sammen med en giro eller som et salgs brev.

En giro kan inneholde det samme. En giro er ofte gul i fargen og har egne felt for mottaker av pengene, et felt for å fylle ut hvem som skal betale, et felt for hva man skal betale og kontonummeret du skal betale til. En giro kan du betale på nett bank for de som ahr det, eller i en bank eller på postkontor med kontanter. Husk at det koster gjerne noe å betale en giro i banken eller på postkontoret, og mer om du ikke har konto i samme post- eller bank.

De ulike firmaene opererer med ulike rutiner for inkasso, men om du har fått inkasseovarsel, må du snarest ringe selskapet og fortelle at regningen skal betales. For det er viktig at du ikke får inkassokrav på deg. Det vil kunne få følger for deg senere. Merk deg at så fort du får inkassokrav vil også beløpet du må betale øke veldig, og det vil øke igjen om du ikke betaler.

 

Jeg anbfaler deg å snakke med foreldrene dine om hva du har gjort. Fortell at du har fått problemer og at du trenger hjelp til å komme deg ut av dette.

 

Om du får lov til å få bankkort, må du også snakk e med foreldrene dine om dette, det er noe de må godkjenne.

Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ubetalte regninger? Unngå inkasso!

Jente er sjokkert når hun ser på laptopen sin (colourbox.com)

Har regningen gått til inkasso? Hva betyr det, og hvorfor bør du unngå det?

Les mer

Til deg som handler på kreditt

Regner på kalkulator på mobilen (colourbox.com)

Er du fristet til å handle på kreditt? Da bør du være obs på dette.

Les mer

Hvordan handle trygt på nettet

Netthandel kan være en billig og rask måte å handle gaver og ting til deg selv på. Her får du tips for å unngå nettfellene!

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din


Quiz: Hva vet du om dine rettigheter?

Når kan du øvelseskjøre med bil?