Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få virus ved å klikke meg inn på lenker jeg får fra venner?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

hei jeg har kompiser som hele tiden sendere meg linker på nette, jeg vet at de kan ekstremt mye med data og elsker å "facerape". spørsmålet mitt er, kan jeg få virus eller spionprogrammer når jeg klikker meg inn på disse sidene uten og instalere noe. som regel er det sider som youtube osv... men av og til sender de meg til sider der det bare er et bilde og ikke noe mer. er det mulig at de kan ha instalert keylogger på pcen min på denne måten?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det korte svaret er ja det kan du. Bildefiler kan enkelt inneholde skadelig programvare som legger seg inn på din maskin. Når du da går inn på bildene så kommer dette da inn på din maskin og legger seg inn der. Dette er dessverre svært vanlig og en skal være varsom med hva en klikker på på nettet. Youtube og f.eks. Google bildesøk er oppfattet som trygge sider, men også de har vært misbrukt av personer som ønsker å spre skadelig programvare.

 

Det beste du kan gjøre er å være varsom, sørge for å oppdatere alle programmer du har lagt til på din maskin og også ha på plass en god antivirus, her fins også gratis alternativer som er effektive.

 

Det kan være vanskelig å unngå infisering av maskinen din, men om nettleseren din f.eks. advarer mot en side så bør du respektere det. 

 

Om vennene dine har lagt til en keylogger på din maskin blir et litt annet spørsmål, men om du kjører en spyware og antivirussjekk på maskinen din så bør nyopdaterte programmer fange opp dette og si ifra.

Mvh,

Ole Morten Knudsen

slettmeg.no

Datatilsynet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fildeling - pass deg for virus og datainnbrudd

datatyv (colourbox.com)

Å laste ned filer fra andre, eller dele egne filer kan føre til datavirus og hacking av datamaskinen din. Her er rådene som beskytter maskinen din!

Les mer

Slik unngår du hacking av PCen din

Hacking (colourbox.com)

Redd for andre skal ta over eller hacke maskinen din? Her er rådene som gjør deg bedre rustet mot angrep på maskinen.

Les mer

Pass på koder og passord - unngå identitetstyveri

Fingeravtrykk (colourbox.com)

Hva er identitetstyveri, og hvordan kan du beskytte deg mot det? Dette kan du gjøre hvis du oppdager at noen misbruker dine personopplysninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker