Hopp til hovedinnholdet

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en hente på 13 år Jeg lurer på om en jente på 13 og en på 18 år kan være sammen så lenge de ikke har sex?

Besvart 15.11.2018 21:17
 

Svar
Hei

Ja en person på 13 år og en på18 år kan være kjærester. Ddet finnes ikke noe lov som tilsier at man ikke kan være kjæreste med en person som er 5 år eldre. Men i den alderen er 5 år stor aldersforskjell. Når to kjærester er 20 år og 25 år har aldersforskjellen mindre betydning. En person på 13 år og en på 18 år har gjerne ulike behov og ønsker i et forhold. Både med tanke på seksualitet, hva man får lov til å gjøre på fritiden av de voksne hjemme, ulike behov for å være sammen med venner og annet.

Det er viktig det du skriver med tanke på sex. Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

Straffelovens §195 og §196 sier følgende:
"Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år..."
"Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år."...
"Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling".

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for.

Se også vedlagte artikler.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Avstandsforhold

Jente er forelska

Avstandsforhold er vanskelig, og kan være utrolig kjipt. Men hva gjør du hvis du eller kjæresten må reise bort eller flytte? Hvordan kan man få et avstandsforhold til å fungere? Og skal man gidde?

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse