Hopp til hovedinnholdet

Hvilke fordeler og ulemper er det ved å gå i Forsvaret?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Til høsten skal jeg gå musikklinja og etter videregående vurderer jeg å gå i forsvaret for 1 år. Men jeg lurer på hva som er fordelene med å gå i forsvaret, hvorfor går så mange i forsvaret? Hva er ulempene? Jeg har derimot veldig lyst til å studere juss(master). Får jeg noen ekstra poeng ved å gå i forsvaret? Vil det at jeg har gått i militæret, være et "pluss" for videre studier/ jobb i mitt liv? Hva slags påvirkning vil det ha for mitt videre liv, positiv/negativ? Det er jo tross alt 1 år. Ved å gå 1 år i militæret utsetter jeg jo også på en måte studiene jeg ønsker å studere for ett år. Så det vil ta lenger tid før jeg er utdannet. Takk på forhånd, Super nettside, Setter Veldig Stor Pris på Dette Her:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Fordeler og ulemper med førstegangstjenesten kan nok variere individuelt. Med de studieplanene du har, så vil militærtjenesten ikke gi deg noen formelle fordeler. Men du får 2 tilleggspoeng for fullført førstegangstjeneste. Merk deg at dette er de samme 2 tilleggspoengene du får fra folkehøgskole eller godkjente 60 studiepoeng, så du kan ikke få mer enn 2 tilleggspoeng etter denne ordningen. 
Forsvaret har behov for i underkant av 10000 nye soldater hvert år for å opprettholde forsvarsevnen. Forsvaret har myndighet til å kalle inn vernepliktige med hjemmel i vernepliktsloven, men også stadig flere kvinner velger frivillig å tjenestegjøre militært. Neste år skal også kvinner, etter planen, bli vernepliktige. 
Militær grunnutdanning og erfaringer fra førstegangstjenesten kan være verdifull for mange. Om ikke formelt, så i alle fall personlig. Om en fremtidig arbeidsgiver velger å vurdere militærtjeneste som positivt, er opp til arbeidsgiver å vurdere. Men det er verdt å nevne at førstegangstjeneste betyr at du har blitt godkjent at Forsvarets vandelskontroll og bestått de fysiske og medisinske minstekravene Forsvaret setter. 
Ulemper kan være, som du nevner, at du må sette andre planer på vent. 


Hilsen

Forsvaret i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Verneplikt / Forsvaret
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om verneplikt / forsvaret