Hopp til hovedinnholdet

Vegansk kosthold i Forsvaret?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Nå er det ikke så veldig mange år til jeg muligens skal i militæret på førstegangstjenesten. Det er bare det at jeg er vegetarianer, og har lyst til å bli veganer - det kan hende jeg er veganer innen den tid. Nå vet ikke jeg hvordan det er med tilrettelegging fra Forsvarets side og slikt, med hensyn til annerledes kosthold som ikke er basert på religion. Er det slik at jeg kan kreve at rasjoner og vanlige måltider jeg spiser er veganske? Må jeg i så fall forberede dette selv? Jeg er 100% sikker på at jeg fortsatt kommer til å være vegetarianer innen den tid, men usikker om jeg kommer til å ha kuttet andre dyreprodukter. Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
 
Du kan ikke kreve tilpasset kost, men du kan etterlyse det. Forsvaret prøver, så langt det lar seg gjøre, å tilpasse kost etter spesielle behov. Det kan være allergier eller vegetarkost. Dette må du varsle om tidlig når du møter i leiren. Men det må understrekes at det ikke alltid lar seg gjøre å servere tilpasset kost. Under øvelser ute i felt, eller i andre sammenhenger, kan tilgang på mat være begrenset. Da må man spise det man får servert. For vegetarianere og delvis veganere så har de fleste måltider kjøtt-/dyrefrie produkter/alternativer.
 
Hilsen Forsvaret i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Det du trenger å vite om vegetar- og veganmat

Tallerken med vegetarmat (colourbox.com)

Det er mange som ønsker å ha et vegetarisk eller vegansk kosthold, enten fordi det kan gi fordeler for kropp og helse, eller fordi de ikke ønsker å spise mat som kommer fra dyr.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Verneplikt / Forsvaret
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om verneplikt / forsvaret