Hopp til hovedinnholdet

Lurer på førstegangstjenesten og generelt militæret. 

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal til førstegangstjeneste i januar 2016 på Madla i Stavanger og har derfor et par spørsmål angående førstegangstjeneste og generelt militæret. Først lurer jeg litt på hvordan rekruttering skolen skal foregå, jeg har hørt den varer i 6 uker, men kan man liksom bli sendt hjem fra rekrutterings skolen vis de finner ut av at du ikke er godt nok trent eller ikke einer seg for førstegangstjeneste allikevel? Også vis man først kommer inn i militæret har man fri på helligdager og "ferie" som andre, liksom høstferie, påskeferie osv.? Jeg har i all fall hørt at man får ca. 2 uker ferie man kan bruke når man vil i det ene året man er i førstegangstjeneste, stemmer det? Og et siste spørsmål, hva ca. er lønnen til de i førstegangstjeneste, jeg har hørt om noen som tjener 75 tusen, mens andre har tjent 90 tusen, er det forskjell fra hvor man havner eller noe sånt? Tusen takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Rekruttperioden:
Generelt varer den mellom 6 og 8 uker, dette kan variere. I Garden kan den vare enda lenger. Prinsippet er at dette er tiden da du skal lære de helt grunnleggende militære ferdighetene som skyting, bekledning, utstyr, overlevelse i felt, militær marsjering osv. Du skal også tilpasses det militære livet om hvordan det er å bo i en militærleir, med det å bo på rom med andre, vaske rom og fellesrom, spiserutiner også videre. Dette kan du lese mer om på forsvaret.no/rekrutt . Du blir ikke hjemsendt for å være dårlig trent, men dårlig fysisk form kan legge begrensninger på hva slags tjeneste du kan få senere. Du kan bli hjemsendt dersom du har fått dårligere helse siden da du var på sesjon del 2, om du har gjort noe straffbart eller av andre grunner ikke kan få militærtjeneste.

Permisjoner:
Merk at du ikke har krav eller rett på permisjon fra tjenesten. Permisjon er et gode du kan få innvilget dersom tjenesten tillater det. For 12 måneders førstegangstjeneste får du 20 permisjonsdager du kan søke om å ta når det passer deg, gitt at det også passer tjenesten. Ellers er det for de fleste vanlig å ha generell helgepermisjon, altså fri fra fredag ettermiddag til mandag morgen. For helligdager og felles fridager er det også vanlig i mange avdelinger å gi felles permisjon, men dette er ikke en selvfølge og gjelder ikke alle. Mange typer tjenester er avhengige av turnus- og vaktordninger, og da gjelder ikke disse generelle permisjonsdagene. Da er det noen uker i tjeneste etterfulgt av noen færre uker fri.

Lønn:
Soldater i førstegangstjeneste har ikke lønn, men tjenestetillegg. Dette er et tillegg som skal dekke ting du ikke får fra Forsvaret. Det er på drøyt 5000 kroner per måned, pluss dimmmepenger du får når du er ferdig på drøyt 32000 kroner. Dette høres ikke i utgangspunktet så mye ut, men du slipper samtidig å bruke penger på klær, mat og bolig. Dessuten kan du søke om å få dekt faste utgifter du har ellers som husleie hjemme, strøm, telefon, NRK-lisens og andre ting, så i sum kan det bli betydelige summer.

Både permisjon og lønn kan du lese mer om her: forsvaret.no/karriere/forstegangstjeneste/goder-under-forstegongstenesta

Hilsen Forsvaret i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utdanning i Forsvaret

Militærpoliti ute på kjøretur (colourbox.com)

Vil du få lønn mens du studerer, og ta en utdanning du ikke kan få mange andre steder? Da kan Forsvaret være en mulighet for deg.

Les mer

Forberedelser og oppmøte til førstegangstjeneste

Førsteganngstjeneste (skjermdump fra forsvaret.no)

Hva bør du pakke, hvordan forbereder man seg, og hvor skal man møte første dagen i Forsvaret? Få svar på alt du lurer på i forbindelse med førstegangstjenesten her.

Les mer

Dette er kravene til Forsvaret

Push ups (colourbox.com)

Hva kreves for å komme inn i Forsvaret? Les om de medisinske, fysiske og formelle kravene som må innfris for å tjenestengjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Verneplikt / Forsvaret
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om verneplikt / forsvaret