Hopp til hovedinnholdet

Stefaren hennes slår

Gutt 20 år
 

Spørsmål

De siste 6-7 månedene har jeg vært i forhold med den mest fantasiske kvinnen i verden. Jeg er 20, hun er 16, og begge fyller år innen de neste 2-3 månedene. I begynnelsen var foreldrene veldig hyggelig og sjarmerende. Det brast da jeg tok han(stefaren) i å slå henne gjenntatte ganger i skulderen så hun fikk blåmerke. Han lo mens hun sa au og stop. Etter at jeg ga klar beskjed om hvor uakseptabelt dette er har jeg ikke sett noe mer av dette. Senere har de gjentatte ganger gjort ting som å fortelle henne at hun er for dum til å skjønne ting. Hun er aldeles ikke dum. De roper hyler og sjefter for bagateller som at smørkniven står i smøret, og kan straffe henne, med fks at hun ikke får se meg på 1-7 dager basert på denne typen forglemmelser. Om hun ønsker å male, ta seg en joggetur eller spise et måltid må hun spørre om spesefik tilatelse først. De lyger også konstant, og overvåker mobil og data(BarnekonvensjonenArtikkel16 Er dette lovlig? Om noen lover er brut her venligst sitter dem.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke uvanlig at det oppstår uenighet hjemme om regler og hva ungdom skal få lov til eller ikke. For mange foreldre kan det være skremmende å slippe taket og se at ungdommen tar avgjørelser og valg som foreldrene ikke ønsker eller er helt enige i.

Foreldre har et foreldreansvar for barn og ungdom fram til de er 18 år. Først da er en myndig og kan bestemme over seg selv.  Foreldrene skal utøve foreldreansvaret ut fra barnets behov og interesser. Når barnet blir eldre skal foreldrene legge økende vekt på barnets mening i takt med barnets alder og modenhet.

Det bør være en god grunn til at foreldre sjekker mobil og data hos en 16 åring, men de har, frem til ungdommen er 18 år lovmessig rett til å ta telefonen/pc/ipaden, hvis de mener at ungdommen driver med noe der som er farlig eller skadelig. Dette står i barneloven, en lov som handler om foreldres plikt til å gi god omsorg til barna sine. Mange foreldre er engstelige for hva ungdom driver med på nettet og vil gjerne følge med og ha oversikt. Ofte er dette godt ment fra foreldrene og en måte å oppdra, eller å vise omsorg på.

Som du skjønner er det ikke enkle svar på spørsmålet ditt!  Det som imidlertid er viktig er å forsøke å ha en god dialog og komme fram til en enighet om hvordan avtaler og regler skal være.  Mange trenger hjelp til dette. Jeg vil råde kjæresten din til å søke hjelp på Familievernkontoret. De er eksperter på å hjelpe familier og kan snakke med familiemedlemmer hver for seg og sammen.

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer

Fysisk og psykisk vold

#IKKEGREIT Utsatt for vold? (ung.no)

Mange ungdom lever med fysisk og psykisk vold og overgrep hjemme og i nærmiljøet. Noen har vært vant til vold og vonde ting helt fra de var små, og svarer de nei hvis de blir spurt om de har opplevd vold. Derfor må vi være med åpne om at dette ikke er greit!

Hva er greit og hva er IKKE GREIT?

Les mer om Fysisk og psykisk vold her på ung.no.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Verneplikt / Forsvaret
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om verneplikt / forsvaret