Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil gå krigsskolen. Er det god lønn i Forsvaret?

Gutt 14 år
 

Spørsmål
spørsmål 1.... Hei jeg er en gutt på 14 år som har bestemt for og ta utdanning i forsvaret.. den utanningen jeg vil ta er krigsskolen.. jeg har lyst til og bli krigs soldat (marine jeger)sånne stillinger.. så lurer jeg på om jeg kan begynne på noe lignende i forsvare rett etter ungdommskolen.?

Spørsmål 2.... Jeg lurer egså på om det er god lønn i forsvaret ? vett du sån cirak hva en tjener hvis ein er utannet som soldat.. ?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

For å søke krigsskolen så må du ha generell studiekompetanse. Med andre ord så må du ha gått på videregående skole. Det er noen andre utdanninger i Forsvaret du kan starte på, som har bare grunnskole som krav. Du kan forsøke Forsvarets utdanningskalkulator på www.forsvaret.no/utdanning.

Der kan du krysse av for 10-årig grunnskole, og så kan du se hva som dukker opp. Du kan også søke deg inn som marinejeger under førstegangstjenesten. Da må du først delta på opptak for å konkurrere deg til en plass, og så gjennomfører du tjenesten som vanlig soldat. Etter et år, kan du søke deg som vervet marinejeger med full lønn, og blir da yrkessoldat.

Det er mange muligheter i Forsvaret, og vi rekker ikke ta alle over e-post. Du får vite mer om mulighetene når du drar på sesjon. Du blir innkalt til sesjon i det året du fyller 18 eller 19 år.

Hva slags lønn man har i Forsvaret varierer voldsomt. Det kommer helt an på hva slags stilling, grad, funksjon og tjeneste man har. Lønnen kan variere mellom et par hundre tusen til nærmere en million - det kommer helt an på. Men for å ta et veldig generelt eksempel, så kan en grenader (vervet yrkessoldat) i Hæren ha 300 000,- i grunnlønn. Så kan du kanskje plusse på 100 000,- i diverse tillegg. Man får tillegg av å ha tjeneste ute i felt, og man får også betydelige tillegg ved operasjoner i utlandet, slik som Afghanistan.

Hilsen ung.no i samarbeide med Vernepliktsverket
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Verneplikt / Forsvaret
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om verneplikt / forsvaret


Quiz: Hva vet du om mobbing?

Kan skoler velge å overse mobbing?