Hopp til hovedinnholdet

Hvilke rettigheter har jeg som 15 åring?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15 år som synes at foreldrene mine er veldig strenge. Hva kan jeg bestemme selv om min egen fritid når jeg er 15 år ? Hva kan jeg gjøre hvis foreldrene mine ikke lar meg være med venner ? Og ett spørsmål til. Er det lov til å straffe en 15 åring med fysisk arbeid ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 15 år.

Takk for at du skriver til oss.


En del ungdommer opplever at foreldrene er veldig strenge. Noen ganger kan man når man snakker med ungdommer som sier dette etterhvert bli enige om at foreldrene er strenge, men ikke urimelig strenge. Ofte når foreldre er strenge handler det om at de er usikre, og redde for at det skal skje ungdommen noe.

Det er derfor viktig at ungdom og foreldre kan klare å snakke sammen om forventninger, og rammer for hvordan det skal være med innetider og andre ting.

Noen foreldre er strenge fordi de har opplevd at ungdommen deres har brutt regler, eller gjort ting som har skapt stor bekymring. Konsekvensene av det kan ofte bli mindre frihet for ungdommen.

Du spør hva ungdom på 15 år kan bestemme i forhold til sin fritid? I Barneloven( se artikkel under) står det at barn og unge skal ha økt selvbestemmelsesrett med alderen, § 33. Fra ungdom er 15 år kan de selv melde seg ut og inn av organisasjoner. Hvis dette medfører store kostnader kan ikke foreldrene belastes dette.

Videre spør du hva du skal gjøre hvis foreldre ikke lar deg være med venner. Det er nok ikke et enkelt svar på det. Jeg vil jo spørre deg hva er grunnen til at de ikke vil at du skal være med dine venner? Er det slik at vennene dine og du gjør ting som foreldrene dine mener er skadelig for deg, eller andre? I såfall vil foreldrene dine kunne si at de har ansvaret for deg til du er 18 år, og at de vil hindre deg i å gjøre ting, være med på ting som vil kunne skade deg nå eller i fremtiden.

Hvis det ikke er noen god grunn til at du ikke får være sammen med vennene dine synes jeg at du skal prøve å snakke med foreldrene dine om dette. Skulle det være slik at du ikke kan snakke med dem alene har du kanskje en annen voksen du har tillit til, som kan hjelpe deg å snakke med foreldrene dine. Dere må jo komme frem til en løsning på dette.

Et Familiekontor kan også være til hjelp( se artikkel om hjelpetjenester).

Du kan snakke med helsesøster på skolen. Helsesøster kan også snakke med deg og foreldrene dine sammen for å finne ut av det du opplever vanskelig.

Du lurer også på om man kan straffe en 15 åring med fysisk arbeid. 

I utgangspunktet bør man jo ikke som foreldre straffe ungdom, men gjennom kommunikasjon komme frem til konsekvenser av at ungdom ikke har gjort, fulgt opp det man har blitt enige om.

Det kan være trekk i lommepenger hvis ungdommen ikke har gjort de arbeidsoppgavene, eksempelvis husarbeid, man har blitt enige om.

Du skriver ikke hva du mener med fysisk arbeid.

Hvis du tenker på at en ungdom må klippe plenen som en " straff", konsekvens av å ikke ha overholdt en avtale så er  ikke det ulovlig.

Det er jo sånn at i en familie så er det ulike oppgaver som skal løses for at familien skal fungere. Noen av disse oppgavene er fysisk arbeid som støvsuging, vaske gulv, eller måke snø for å nevne noe. Det er ulikt hvordan familier løser disse oppgavene. Noen steder gjør de voksne alt, andre familier har ungdom som bidrar med eller uten kompensasjon for det.

Du har krav på omsorg.

"Foreldre har plikt til å gi barn og unge forsvarlig " oppdragelse" og forsørgelse....", det står det i Barneloven.

Videre sier Barneloven at barn og unge ikke skal utsettes for skadelig eller krenkende behandling som " oppdragelsesmetode".

Så hvis det at du må gjøre fysisk arbeid som straff gjøres på en krenkende eller skadelig måte som en " oppdragelsesmetode" da er ikke det lov.

Jeg håper du og foreldrene dine finner ut av det som du opplever vanskelig. Snakk med noen som kan hjelpe dere å finne en løsning!

Lykke til. 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Barnearbeid

Liten gutt jobber (www.colourbox.com)

Artikkel 32 i Barnekonvensjonen sier at barn skal beskyttes mot økonomisk utnytting.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid