Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 13 år. Jeg ser på serien 13 reasons why. Jeg er usikker på om jeg burde se den scenen hvor Hannah tar selvmord?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 13 år. Jeg ser på serien 13 reasons why. Jeg har hørt at man får se Hannah drepe seg selv i siste episode og jeg er litt usikker på om jeg burde se på den scenen siden det er 15årsgrense?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Jeg forstår at du blir usikker på om du burde se den siste episoden og det er veldig bra at du spør oss om råd. Jeg er helt sikker på at det mange som kjenner seg igjen i det du spør om.

Denne serien har fått mye omtalte i media og jeg kan forstå at det er en spennende serie. Serien har også fått mye kritikk fordi den belyser selvmord som en eneste løsning på Hannahs problemer.

Det som er viktig å si rundt det er at det finnes andre alternativer og måter å håndtere vanskelige og vonde hendelser på og det er dette som diskuteres at ikke kommer klart frem i serien.

Det som det advares mot er at mange ungdommer som strever ikke vil klare å se at vanskelige livshendelse kan bearbeides og løses annerledes dersom man får hjelp.

Jeg vil råde deg til å tenke på dette når du ser serien og kanskje du har noen voksne eller andre som er eldre enn deg som du kan se serien med?

Det å se sammen med noen gjør at man kan snakke sammen underveis og det vil ikke føltes så ubehagelig.

Det kan være lurt å stole på din egen magefølelse - er du usikker så kanskje du ikke skal se den alene.

Jeg legger ved en artikkel til deg som du kan ha nytte av å lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser på film

Venninner på kino (colourbox.com)

I Norge er det Medietilsynet som bestemmer aldersgrenser på film som vises på kino. Hva er det som gjør at noen filmer får en høyere aldersgrense enn andre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser