Hopp til hovedinnholdet

Friår i utlandet - tips?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg er en jente på 18 år nå, men 19 når jeg går ut av videregående. Jeg er fortsatt litt usikker på hva jeg vil gjøre etter videregående, men har i tankene at jeg vil reise å jobbe i utlandet i et år. Liker en liten utfordring og kanskje noe utenom det normale. Akuratt nå går jeg andre året på vgs idrettsfag med friluft, som vil si at jeg liker å trene, men enda mer være ute i naturen. Videre i livet vil jeg bli politi (kanskje kriminaletterforskning). Jeg er litt blank når det gjelder hva jeg vil i utlandet, så egentlig er ganske åpen for det meste, så det jeg lurer på, er om du/dere har noen supre forslag til meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Et friår kan være inspirerende for valg av jobb og utdanning senere, og det å bo i utlandet og lære språket der, er en viktig erfaring. Jeg håper du finner et opplegg som passer for deg, men husk at det er viktig å planlegge godt.

 

Frivillig arbeid kan for mange være den enkleste løsningen fordi man går inn i et opplegg der mye er organisert for en. Aktiv Ungdom, eller Europeisk volontørtjeneste, har et godt opplegg der det meste er gratis, men det finnes også andre muligheter, les om disse i artikkelen vår om frivillig arbeid. Betingelsene varierer hos de forskjellige organisasjonene, så du bør se på nettsidene deres og kanskje ta kontakt direkte. 

 

Hvis du drar ut som frivillig er jeg helt sikker på at du kan finne prosjekter der du får dyrket interessene dine, enten det gjelder natur og friluft, idrett eller temaer som kan være interessante i forhold til ønsket ditt om å bli politi. Mange organisasjoner som tar i mot volontører jobber med natur- og miljøvern, idrett, barne- og ungdomsarbeid, du kan også finne prosjekter med "street work" og aktiviteter for unge i risiko.

 

Mange har hatt spennende opphold som au pair i utlandet.

Hvis du har lyst til å prøve å få deg jobb i Europa, kan du se på NAV sine utenlandssider. Der ligger en del tips til jobbsøkere til ulike land. NAV er dessuten knyttet til EURES-portalen, som også legger ut lignende informasjon.

 

Et annet sted der du finner informasjon om jobbmuligheter er den Europeiske ungdomsportalen, ute i venstre spalte kan du bytte mellom de ulike landene og få frem den informasjonen du ønsker. Samme sted kan du også søke opp muligheter for praksisopphold.

Andre alternativer er å sjekke med turoperatører o.l. om mulighetene til å jobbe som guide, reiseleder eller instruktør.

 

Uansett hva du faller ned på, er det viktig å planlegge godt, og tenke gjennom hva som kan skje og hvordan du vil takle utenlandsoppholdet.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen

 

Eurodesk Norge 

www.eurodesk.no

www.facebook.com/EurodeskNorway

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Frivillig arbeid i utlandet? Dette bør du tenke på

Jente med to barn på stranden (www.colourbox.com)

Å jobbe frivillig i utlandet kan være krevende. Særlig hvis du ikke er godt forberedt.

Les mer

Vil du ut i verden?

Jente planlegger reise (colourbox.com)

Studier, jobb eller frivillig arbeid i utlandet gir deg minner for livet og erfaringer du ikke finner hjemme.

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet

Jente i Afrika (colourbox.com)

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar