Hopp til hovedinnholdet

Jeg er student, er kronisk syk og har dårlig råd

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 20 år som for et halvt år siden har fått diagnosen endometriose. Denne diagnosen ble satt etter at jeg gjennomgikk en operasjon. Jeg sliter med alt fra moderate til sterke smerter i hverdagen min. Jeg har nettopp blitt student og finner dagliglivet vanskelig. Jeg vil tilbake til spesialisten jeg var hos for å få videre behandling for smertene mine, men det koster veldig mye penger. Jeg lever på stipend og ekstrastipend fordi jeg ikke kan jobbe i tillegg til studier. Alikevel får jeg det så vidt til å gå rundt. Turer til legen? Medisiner? I en alder av 20 finner jeg meg selv i å måtte legge ut mer på dette enn andre hver måned. Også i forhold til skolen og fravær, hva kan jeg gjøre? Jeg er 20 år og har fått en kronisk sykdom, hvordan skal jeg ha råd til det, og hva sier jeg til professorer etc.? Har jeg noen rettigheter jeg ikke vet om? Eller annen bistand? Jeg har ingen foreldre som kan støtte meg økonomisk heller. Jeg føler meg veldig alene. Vær så snill hjelp.

Besvart 28.01.2019 22:12
 

Svar
Hei.

Det er leit å høre om alle dine utfordringer i hverdagen. 

Som student, så er det stipend og lån fra Lånekassen som er din hovedinntektskilde. 

Når du har betalt en viss andel til medisiner og behandling, så oppnår du rettighet til å få frikort resten av året slik at du slipper å betale mer. 

For alle studenter så kan det være tøft å få endene til å møtes hver måned, og da er det viktig å gå gjennom eget budsjett nøye. De fleste bruker mest penger på å bo, og mange velger derfor å bo i et kollektiv for å kunne dele utgiftene til husleie på flere. Er det noe du har tenkt på? 

Anbefaler deg å kontakte endometrioseforeningen i Norge, som helt sikkert har mye kunnskap og råd til deg i din situasjon. Slike foreninger er ofte eksperter innen sitt felt. 

Du behøver ikke fortelle om diagnosen din på studiestedet hvis du ikke vil. Sjekk ut med en rådgiver hva som skjer hvis du er borte fra obligatorisk undervisning eller en eksamen. Antakelig bør du få deg legeerklæring. På legeerklæringen kan det stå at du er syk, men skal ikke stå hva som feiler deg.

Vi ønsker deg alt godt vis. Dette tror vi du kommer til å klare.

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få dekket ekstrautgifter knyttet til lidelse

Blindehund (colourbox.com)

Grunnstønad kan gis til å dekke - helt eller delvis - ekstrautgifter som er oppstått på grunn av en lidelse.

Les mer

Å leve med kronisk sykdom

Gutt tenker (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å være ung og ha en kronisk sykdom. Åpenhet og kunnskap om sykdommen kan uansett gjøre det lettere for deg selv og folk rundt deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser