Hopp til hovedinnholdet

Hvordan vet man at man er psykisk syk?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei:) hvordan vet man at man er psykisk syk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jenta 14 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Når vår psykiske helse er påvirket negativt er det vanlig å snakke om psykiske vansker og psykiske lidelser. Hos ungdom er det ca. 20 % som har psykiske vansker og ca. 7 % som har psykiske lidelser. Når man har en Psykisk vanske i livet vil dette påvirke dine følelser og tanker. Humøret ditt er påvirket slik at du ikke har det like godt som før. Du kan være sint, redd, lei deg, sjalu eller føle avsky. Når man har det slik er det viktig å dele det med andre, slik at man kan få støtte og hjelp til å få det bedre igjen. Foreldre, besteforeldre, venner og lærer kan være slike personer som kan hjelpe. Det er lurt å finnen noen man kan stole på. Det finnes også en måte å hjelpe seg selv på, dette kan du lese mer om her.

Når man har en psykisk lidelse så er det mer alvorlig. Hvis du er redd kalles det nå angst, hvis du er lei deg kalles det nå depresjon etc. Følelsene og tankene våre påvirker våre valg. For å forklare dette nærmere så kan vi tenke oss følelsen redd. Av og til er det lurt å være redd for å beskytte oss selv. Ved et stup er det lurt å være redd og å holde seg litt innen for kanten. Hvis du er redd for å bli kidnappet og må sove i sengen midt mellom dine foreldre hver natt, så kan dette være en mer psykisk vanske hvis du er 14 år. Det er slitsomt da du er redd og det er trangt, men dere har funnet en løsning som fungerer, hvis alle sover. Dette kan være det eneste en person er redd for.

En psykisk lidelse er noe man trenger hjelp til. Problemet er hvis du ikke sover eller sover for lite hver natt på grunn av at du er redd, man kan være redd for flere ting. Dette vil igjen gå utover hvordan du fungerer på skolen da du blir trøtt. Du vil da trolig lære mindre. Du vil få dårligere karakterer. Når du er trøtt kan man fortere bli sint eller fortere lei seg. Dette kan føre til at man krangler mer med jevnaldrende eller blir ofte veldig såret over kommentarer som kanskje er ment som spøk. Dette kan igjen føre til at du tenker du har dårligere venner, evt ikke har venner.

Når en person har angst vil dette kunne påvirke livet i betydelig grad. Som beskrevet over kan da en personen som har angst også ha søvnproblemer, skolefaglige problemer og være ensom. På en slik måte vil enn psykisk lidelse bli mer omfattende og påvirket hvordan du har på flere områder i livet. En psykisk lidelse varer også over lengre tid, gjerne mer en 6 måneder.

Tenker du at du har en psykisk lidelse vil BUP være den rette instansen til å hjelpe deg. Du kan også få hjelp av helsesøster på skolen til å finne ut mer om psykisk helse.

Håper at dette bidro til å være oppklarende for deg.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser