Hopp til hovedinnholdet

Er det virkelig lovlig å tvinge noen på denne måten til å ta abort?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg har lest en del om folk under 16 som har blitt gravid og stikker spørsmål om abort. Overalt så står det at ja da skal de få lov til å ta abort om de vil, men at foreldre kan ha rett til å uttale seg om saken. Men ingen plasser tar noen opp motsatt problemstilling. Når man er under 16 og ikke vil ta abort men blir tvunget til det. Er det virkelig lovlig å tvinge noen på denne måten til å ta abort, når alder er det eneste argumenter som blir brukt. At det er enda noen mnd til man blir 16, og derfor blir man tydligvis en dårlig mor uansett. Har man noen rettigheter etter å ha blitt tvingt til å ta abort? Man mister jo helt troa på aøt av systemer i Norge når man ser at sånne ting kan skje. Det er verre enn å bli voldtatt, så hvordan kan noen slippe unna med dette overgrepet mot en annen person? Han man ingen rettigheter? Hva kan mam gjøre i ettertid?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I Norge er det selvbestemt abort frem til tolvte svangerskapsuke. Dette står i abortloven § 2. Selv om en jente er under 16 år skal hun selv få bestemme om hun vil ta abort eller ikke. Det er likevel riktig som du skriver at når jenta er under 16 år skal foreldrene gis mulighet til å uttale seg, med mindre særlige grunner taler mot at foreldrene uttaler seg. Dette står i abortloven § 4. Det å ha en rett til å uttale seg er ikke det samme som en rett til å ta avgjørelsen om jenta skal ta abort eller ikke. 

Når du skriver at noen blir tvunget til å ta abort så regner jeg med at du snakker om det presset en del jenter kan bli utsatt for av foreldrene sine og gutten som er far til barnet. Man kan selvfølgelig diskutere om et slikt press og krav om at jenta skal ta abort er greit eller ikke, men det er ikke straffbart så lenge det ikke er snakk om for eksempel trusler om vold. 

Jeg vil tro at foreldre som prøver å presse datteren sin til å ta abort gjør det ut fra en tanke om at dette er det beste for datteren, men det er ikke slik at foreldrene kan kreve at datteren tar abort. Denne avgjørelsen må jenta selv ta. 

Du kan lese mer om abort i artikkelen du finner nedenfor. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet