Hopp til hovedinnholdet

Hun er under 16 og jeg lurer på om det er mulig for henne å ta abort uten at foreldrene får vite det?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg hadde sex med en jente jeg har god kontakt med. Og hun har ikke fått mensen på godt over 4 uker. Hun er under 16 og jeg lurer på om det er mulig for henne å ta abort uten at foreldrene får vite det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 16 år.

Takk for spørsmålet ditt.
Det første som må gjøres er at hun finner ut om hun er gravid. Det kan hun gjøre gratis på Helsestasjon for ungdom. Der vil hun få god hjelp dersom det skulle vise seg at hun er gravid.

Dersom hun ønsker å ta abort, vil lege gjøre en vurdering på om foreldrene skal få vite om det eller ikke. Det kan være ulike grunner til at legen velger å ikke å involvere foreldrene. Det kan være et dårlig forhold mellom jenta og foreldrene, ulik religion, jenta bor ikke hos foreldrene, og hun vurderes til å være så moden at hun forstår hva et slikt inngrep innebærer.
Allikevel råder vi de fleste til å snakke med foreldrene sine, fordi dette er et vanskelig valg og mange går gjennom en tøff prosess. Selv om foreldrene blir forskrekket og kanskje sint med det samme, velger de fleste å støtte barna sine når de ser de har det vanskelig.

Nedenfor finner du nyttig informasjon.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Lurer du på om du er gravid?

Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet