Hopp til hovedinnholdet

jeg er gravid, 13 år, hva skal jeg gjøre???

 

Spørsmål
hallo.. Jeg er ei jente på 13 år som har blitt gravid.. Det at jeg er blitt gravid kom ikke som ett sjokk på meg, får at typen min er over 18 år gammel.. å vi har hatt sex flere ganger.. da har vi brukt kondom, men så var det ei gang vi selvfølgelig glømte kondomen da.. :S..så jeg har nå funnet ut av at jeg er gravid!! :O ,, Jeg vet ikke åssen jeg skal få sagt det til noen.. har ei god veninne jeg skal fårtelle det til, men jeg aner ikke åssen jeg skal få sagt det til mamman min.. det er det som liksom er selve problemet mitt.. ho kommer til å bli helt fårskrekka, ho vet ikke at jeg er sammen med han jeg er sammen me ei gang.. jeg er jo liksom bare 13 år!! men jeg har tenkt litt å funnet ut av at jeg ikke har så lyst å ta abort.. men er det farlig å føde når man er så ung? kan det være så farlig at jeg kan dø? plis svar meg årdenklig på hvordan jeg skal få sagt det til mamma, og om det er farlig, å ikke bare si at jeg skal ring til sånn hjelpe telefon ting:P.. dette er ei urtolig bra sie da!! åsså en liten ting til,, hva sjer igrunnen med skolen å sånn når man er gravid? hmm.. koz å klemz meg som bare måååå ha et bra svar!!<33<33 =)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
Du sier det ikke kom som et sjokk på deg at du er gravid, men jeg tenker at uansett har du jammen fått noe alvorlig å tenke på nå. Jeg har opplevd en del gravide unge jenter og min erfaring er at det aller beste er å få sagt ifra til foreldrene sine så snart som mulig. De blir jo gjerne litt i sjokk, men så er det slik at de oftest gjør alt for å hjelpe og støtte barna sine, og jeg får en følelse av det du skriver at din mor nok også er slik.

Det verste når man skal fortelle dem dette er at man gruer seg for reaksjonen deres og at de kan bli sinte eller skuffet. –Og det blir de kanskje, men så går det over og så blir det så mye lettere for deg når du slipper å bære på denne store hemmeligheten.

Som helsesøster har jeg noen ganger hjulpet ungdommer med den første praten med foreldre hvis det er vanskelig å ta den alene, så det kan du evt. be en helsesøster eller en annen du har tillit til å støtte deg i. Så blir det viktig å prate med han du har hatt sex med også om hva dere skal gjøre videre. Dere er jo to om dette. Og det kan også være godt å diskutere spørsmålet om hvorvidt du skal beholde barnet eller ta abort med mamma, for det er jo et veldig stort og alvorlig spørsmål som må ses på fra alle vinkler og kanter.

Du spør om det er farlig å føde når du er så ung. (Regner med at du er ganske utvokst siden du nå har blitt gravid) Det går som regel greit, og jordmor og lege vil jo evt. følge deg opp grundig i et svangerskap og måle størrelsen på bekkenet ditt osv, slik at alt blir tryggest mulig.

Hvis du ikke greier å få fortalt det til mamma eller en annen voksen du kjenner godt med en gang, så syns jeg du skal prate med helsesøster eller lærer på skolen din. En venninne er godt å betro seg til, men du trenger også en voksen å støtte deg til og prate med. Hvis du velger å beholde barnet, gir skolen deg støtte og legger forholdene til rette mens du går der, og om du må ha en liten pause/permisjon, så får du komme tilbake igjen etter det.

Lykke til uansett hva du velger.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet


Quiz: Hva vet du om dine rettigheter?

Når kan du fritt melde deg inn eller ut av organisasjoner og foreninger?