Hopp til hovedinnholdet

Hei! Jente 20 år! Har hatt smerter i brystene i snart en måned. Går på p-piller og skal snart ha mensen. Har små pupper. Betyr det at de vokser? Hadde sex for 5 dager siden og fått strekt kløe og ømt og vondt når jeg tisser. Hva kan det være?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er beskymret for flere ting jeg håper du kan svare på:) jeg har hatt smerter i brystene i snart en måned og lurer på hva det kan være..går på p piller og skal ha mensen nå til uka..men aldri hatt ømme bryster så lenge. Har små pupper så kan det være tegn på at de vokser? I tillegg hadde jeg sex for 5 dager siden, og nå klør det sinnsykt nedentil, og itillegg er det ganske ømt og gjør vondt når jeg skal tisse, har du en anelse av hva det kan være? Er utrolig plagsomt:((

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til oss!

Smerter i brystene, er noe mange unge jenter opplever. Det er veldig vanlig å ha ømme bryster før mensen.

Du sier at du ikke har opplevd å ha vondt så lenge før. Det er litt vanskelig for meg å si akkurat hvorfor det er slik.

Mest sannsynlig er nok dette helt normalt. Det er som regel hormoner som påvirker kjertlene i brystet og gjør at de blir ømme.

Når du er 20 år, er det nok ikke snakk om at brystene vokser. I denne alderen er brystene ferdig utvokst.

Jeg regner ellers med at du ikke mistenker graviditet, da du går på p-piller. Om du er usikker på dette, bør du ta en graviditetstest. 

Oppstart med visse p-piller (gestagenpiller), kan også gi kortvarig bivirkning med ømme bryster et 2-3 mndr. Dette er helt ufarlig.

Om problemet vedvarer, kan du velge å kontakt fastlegen din for en sjekk.

Når du beskriver underlivsproblemene dine, har de nok mest sannsynlig sammenheng med sexen du hadde for 5 dager siden.

Det kan dreie seg om flere ting. Dersom du hadde ubeskyttet sex, med en som du ikke vet er smittet med klamydia, er det viktig at du sjekker deg for dette.

Om ikke dette er en aktuell problemstilling, kan det dreie seg om en soppinfeksjon og/eller en urinveisinfeksjon.

Soppinfeksjon kan behandles ved å kjøpe salve og stikkpiller (Canesten eller Pevaryl). Dette fås uten resept. Det er viktig å følge bruksanvisningen nøye.

Jeg vil råde deg til å oppsøke Helsestasjon for ungdom eller fastlege for å ta noen prøver, for å utelukke infeksjoner som krever reseptpliktig behandling.

Jeg legger ellers ved noen artikler du kan lese under.

Lykke til!

 

 

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex