Hopp til hovedinnholdet

Gravid med p-stav?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har hatt pstaven min i 2,5 år nå og er livredd for at jeg kanskje kan være gravid. Matlysten min har blitt enorm, jeg er sulten hver 20minutt. Jeg har hatt blødninger 2 gangen bare den siste måneden. Etter jeg tok pstaven forsvant mensen helt, jeg hadde ikke mensen på 8 mnd også fikk jeg mensen, men det varte bare i 3 dager også forsvant det igjen. Nå har jeg fått blødninger 2 ganger den siste måneden, samt som jeg har hatt vondt i ryggen. I tillegg så har jeg sånne ekle følelser i magen, jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive det, litt sånn ekkelt. Og ikke bare det så har jeg hatt veldig vondt i hue den siste tida også. Har dere noe forslag til hva det kan skyldes av? Jeg har hatt den pstaven veldig lenge

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no. 

Det er svært liten sjanse for at du har blitt gravid med p-stav. 

P-stav er et veldig sikkert og langtidsvirkende prevensjonsmiddel, faktisk et av dem som er sikrest. P-staven gir lite bivirkninger og virker i ca. 3 år.  

P-staven er en liten, myk stav laget av plast, som settes rett inn under huden på innsiden av overarmen, og den inneholder et kvinnelig kjønnshormon som kalles for gestagen. Dette hormonet frigjøres litt etter litt og gjør at man ikke blir gravid.
 
Det som er bra med p-staven, er at man slipper å huske på å for eksempel ta en p-pille hver dag. Det er også veldig få bivirkninger med p-staven, og ingen av bivirkningene er farlige. Noen kan miste mensen helt, mens andre kan få uregelmessige blødninger, men dette vet man ikke på forhånd. Du skriver at du først ikke hadde blødninger, men nå har det kommet litt av og til. Igjen så er dette helt normalt, og man vet ikke om eller når man slutter å blø. Andre symptomer du merker kan også være på grunn av hormonene i staven, som minner veldig mye på svangerskaps symptomer. Husk å bytte stav etter 3 år. 
 
Men, tenker du mye på at du kan være gravid så vil jeg anbefale deg å ta en graviditetstest. Gratis tester får du hos Amathea, helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. 
 
Vondt i hodet kan komme av mange ting, men er ikke et direkte symptom på graviditet. 
 
Håper svaret var til hjelp for deg og lykke til videre.

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hva er stress?

Tenåringsjente (www.colourbox.com)

Stress er et ord vi bruker hele tiden uten å tenke særlig over hva vi legger i det. Men hva betyr det egentlig? Hva skjer i kroppen når vi er stressa?

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet