Hopp til hovedinnholdet

Hva kan skje om jeg blir gravid og barnefaren er over 18 år?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hva kan skje hvis jeg har sex med typen min over 18, og jeg blir gravid. hva kan skje med begge oss to og barnet. er det noen konsekvenser?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Hvis du blir gravid så er det ditt valg hva du vil gjøre i forhold til abort eller det å fortsette graviditeten. Hvis du velger abort så er det slik at det er legen du snakker med som avgjør om dine foreldre skal informeres eller ikke. Har du gode grunner til at du ikke vil dette så respekteres gjerne det. Men, det er viktig at du har noen voksne rundt deg som vet hva du har gått igjennom. Mange kontakter derfor Amathea eller helsesøster på skolen i første omgang for å snakke om veien videre. 

Hvis du velger å fortsette graviditeten så er du mer avhengig av hvordan forholdene dine er rundt deg. Mest sannsynlig bor du hjemme så da må dine foreldre komme med sine bekymringer og tanker om det er praktisk mulig å la deg og barnet bo hos deg. Her vil det kunne opprettes kontakt med barenvernet, helsesøster på skolen, Amathea, jordmor osv. Det å bli forelder i så ung alder er en stor omveltning i livet og er et stort ansvar som varer livet ut. Derfor er det ekstra viktig hva slag støtte du får i omgivelsene dine. Dere kan nok fortsette som kjærester, men vil nok merke at forholdet vil plutselig forandre seg veldig. 

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne.

Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes. Hvem som anmelder er litt ulikt, men i utgangspunktet kan jenta selv anmelde, eller hennes foreldre. Andre som vet om "usunne kjæresteforhold" kan også anmelde. 

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Som du skriver kan sex føre til graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette.

Som du ser så er det litt å tenke på hvis man blir gravid så ung. Derfor er nok det beste å starte med prevensjon som er sikker og der du slipper å bekymre deg over om du er gravid eller ikke. Slike prevensjons samtaler kan du få hos Amathea, helsesøster på skolen eller helsestasjon hos ungdom.

Vær også oppmerksom på at mange gutter vil ikke bruke kondom, så da faller mye av ansvaret over på jenta hvis hun ikke klarer å si det imot. 

Håper svaret var til hjelp for deg og din kjæreste. 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet