Hopp til hovedinnholdet

Må foreldrene informeres ved abort?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg tror jeg kan være gravid. Jeg og han jeg hadde sex med brukte ikke kondom, dette skjedde opp til flere ganger, vet det er dumt. Angrepille er forsent, og da må jeg ta abort. Foreldrene mine kan ikke vite at jeg er gravid, det ender ikke bra. Virkelig ikke. Kan jeg ta abort uten at de vet det?

Besvart 03.01.2019 09:34
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.
Etter 12. svangerskapsuke kan det også være mulig å få utført abort, men da må man søke om dette. 

Det er jenta selv som har den endelige bestemmelsesretten over om hun vil ta abort eller ikke. Er en jente under 16 år, skal den eller de som har foreldreansvaret gis anledning til å uttale seg, med mindre særlige grunner taler imot det. Det er legen du henvender deg til som i samråd med deg bestemmer om foreldrene dine skal informeres. Det kan være grunner der legen er engstelig for gjentakelse, hvor moden du er for alderen, er ditt kjæresteforhold bra for deg osv. Dette er også en av grunnene til at vi har en seksuell lavalder på 16 år. Er man under dette så er man gjerne ikke moden nok til å se hvilke konsekvenser en graviditet kan ha, eller hva smitte av kjønnssykdommer kan føre til. 

Her finner du mer utfyllende informasjon om abort.

Abort er gratis, det gjelder også om du oppsøker lege for å prate om det på forhånd.

Hvis du har blitt gravid og vurderer å ta abort kan du kontakte Amathea hvis du trenger å prate med noen før du bestemmer deg. Du kan også prate med helsesøster på skolen eller andre trygge voksne du stoler på. Her kan du også ta graviditetstest 3-4 uker etter at dette skjedde. 

 I alle fylker er det ett eller flere sykehus som har mulighet til å gjennomføre abort. Du kan gjerne kontakte sykehuset der abort utføres direkte for time, uten å prate med andre i helsevesenet først. Da får du samtale med lege på sykehuset. 

Håper at svaret var til hjelp for deg.  

 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Gravid og usikker? -Få gratis veiledning hos Amathea

Dame og mann holder hender (bildet er fra www.colorbox.com).

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre om du oppdager at du er gravid. Da kan det være godt å ha noen å snakke med. Amathea gir tilbud til alle som trenger det i hele landet på telefon, chat eller mail.

Les mer

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet