Hopp til hovedinnholdet

Bør man være normalvektig før man blir gravid?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 166 cm høy og veier 70 kg. Så ifølge BMI er jeg 2 kg overvektig.... Jeg vil gå ned i vekt før jeg blir gravid for har lest at man burde være normalvektig før (dette skjønner jeg) og IMENS man er gravid..Som jeg ikke skjønner hvordan er muli Men hvis jeg skulle vært normalvektig og gravid måtte jeg jo ifølge BMI ha gått ned til under 55 kg for om jeg da går opp 15 kg imens jeg er gravid så vil jeg veie 70 kg (som også er overvektig i forhold til BMI)... Så jeg måtte egentlig ha gått ned til 49 kg for å SIKRE meg at jeg ikke blir overvektig mens jeg er gravid (om jeg hadde gått opp 20 kg).... ELLER er det sånn at om jeg hadde veid 59 kg som er min idealvekt og gått opp 15 kg og da veid 74 (som er overvektig) "ikke telles" på bmi for det er jo kg man går opp FORDI man er gravid. At egentlig veier jeg jo 59 men de 15 kg ekstra er pga. væske osv. ??? Er ganske forvirra. Tror ikke det er bra å gå ned så mye..virker umulig. Jeg har ca. 30 i fett% og 35 i muskel % og 77 cm midje.

Besvart 05.02.2019 07:50
 

Svar
Hei!

Du har kanskje misoppfattet litt her. Man regner ikke BMI på gravide. Man tar utgangspunkt i BMI-en før man blir gravid. Når du nå  er 70 kg og 1,66 m høy har du en BMI på 25,2. Såkalt normal  BMI er 18-25. Det er helt innenfor å bli gravid med en BMI på 25. Om du fokuserer på sunn kost og rikelig med mosjon før du blir gravid vil du fort være under 25 i BMI.

Ellers er normal vektoppgang i en graviditet ca 12 kg. I tillegg anbefaler man å holde seg under 16 kg vektoppgang i et svangerskap.                                    (kilde ; www.aftenposten.no/norge/i/gkWk5/Okt-vekt-hos-gravide-betyr-mye-storre-risiko) .  

Når du blir gravid bør du uansett være kostbevisst. Hos gravide regner man  som sagt pregravid BMI som et utgangspunt.  
Kvinner med høy BMI som blir gravide opplever  langt oftere spontanaborter enn normalvektige kvinner. De har også økt risiko for svangerskapskomplikasjoner og mer kompliserte fødsler. For eksempel har kvinner med BMI >30 seks ganger større risiko for svangerskapsdiabetes sammenliknet med normalvektige kvinner (Davis & Olson, 2009)

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet


Quiz: Hva vet du om lov og rett?

Hva er fri rettshjelp?