Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være gravid etter angrepille?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg hadde samleie med kjæresten min for 4 eller 5 dager sia... vi hadde ikke beskyttelse.. han kom ikke inni meg, 3 dager etter samleien, dro jeg og kjøpte en angrepille, jeg tok den med engang. Jeg drakk koffein rett etter, håper ikke det gjorde noe.. er det fortsatt sjans for at jeg er gravid??

Besvart 29.04.2019 13:09
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Nødprevensjon, også kalt angrepille, er ikke like sikkert som prevensjon, men kan hindre graviditet om du har hatt prevensjonssvikt.

Hvis du bruker kondom som eneste beskyttelse mot graviditet, anbefaler vi at du har nødprevensjon liggende tilgjengelig hjemme i tilfelle det skjer en feil ved bruk av kondom.

Nødprevensjon virker hovedsakelig ved å utsette eggløsningen, og gjør at den kommer noen dager forsinket. Hvis eggløsningen har kommet før du tok nødprevensjon, vil nødprevensjonen trolig ikke ha effekt. Det største problemet er at det er ikke lett å vite når ei jente har eggløsning. 

Den vanligste bivirkningen er kvalme. Ved å ta pillen sammen med mat kan du unngå kvalme. Hvis du kaster opp innen 3 timer etter at pillen er tatt, må du ta ny pille.

Andre bivirkninger av tablettene kan være hodepine, svimmelhet og ømme bryster.

Det er også vanlig å få blødningsforstyrrelser etter bruk av nødprevensjon. Neste menstruasjon kan komme tidligere eller senere enn forventet. Dette er helt normalt.

Ta alltid en graviditetstest når du har brukt nødprevensjon. Du kan ikke stole på testen før det har gått 3 uker etter samleie uten kondom eller ved kondomsprekk (eller der kondomet gled av).

Det finnes to ulike merker med nødprevensjon: Ellaone og Norlevo. Nødprevensjon får du kjøpt uten resept på apotek og i noen butikker og bensinstasjoner som selger medisiner. Det er ingen aldersgrense ved kjøp på apotek, men i butikk eller bensinstasjon er det 18 års aldersgrense.

Ellaone har en effekt på ca. 75 %. Den har bedre effekt jo tidligere etter samleiet du tar den. Når det har gått mer enn 5 døgn etter samleiet, vil den trolig ikke ha effekt. Norlevo har en effekt på ca. 65-70 %. Den har bedre effekt jo tidligere etter samleiet du tar den. Når det har gått mer enn 3 døgn etter samleiet, vil den trolig ikke ha effekt.

Det nedsetter ikke virkningen av nødprevensjonen at du drakk koffein etterpå. Man anbefaler ikke mer enn 1 angrepille pr syklus. 

Gratis test får du hos helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom. Legger også ved en artikkel om den seksuelle lavalderen vi har i Norge og hvorfor vi har den. 

Håper svaret var til hjelp for deg. 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet