Hopp til hovedinnholdet

Vi har prøvd å bli gravide siden januar, bør jeg oppsøke lege?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sluttet på p piller i januar i år, da jeg å samboer ønsker barn. Vi har prøvd jevnlig siden januar å enda ikke lyktes. Jeg har hatt syklus på alt fra 29-34 dager. Å blir dermed litt usikker når eggløsning er. Jeg har prøvd å tatt eggløsningstester ganske ofte, men får aldri positivt på de heller. Vi prøver også å ha sex jevnlig uten hell. Bør jeg oppsøke lege? Kan det være jeg ikke har eggløsning selv om jeg har ganske regelmessig mens? Kjenner jeg begynner å bli noe bekymret om jeg evt kan få barn eller ikke, føler de rundt meg blir gravid med et uhell å jeg ikke får det til.

Besvart 14.08.2019 21:52
 

Svar
Hei jente 20 år!

Det er normalt at det tar litt tid å bli gravid, så jeg anbefaler dere å fortsette med regelmessige samleier en stund til før dere oppsøker lege. Når du har regelmessig mens har du mest sannsynlig også eggløsning.

Mange har forventninger om å bli gravid så og si umiddelbart etter at de har bestemt seg. Så enkelt behøver det ikke være - selv om det er det for noen. Bare 25 prosent lykkes i å bli gravide den første måneden de prøver. 80-85 prosent blir gravide innen ett år, mens 90 - 95 prosent lykkes i å bli gravide i løpet av to år. Resten, fem til ti prosent, regnes for å ha et fertilitetsproblem (problem med å bli gravid). Dersom du er ung og frisk er det vanlig å vente ett til to år før man går til lege dersom man ikke blir gravid. Noen kvinner har andre årsaker til at de ikke kan bli gravide. Har du problemer med veldig uregelmessig mens, er undervektig eller svært overvektig, har annen sykdom eller bruker faste medisiner kan det være viktig å snakke med lege om dette. Hvis det ikke er noen klar årsak til at man ikke har blitt gravid på ett til to år vil man bli henvist til en fertilitetsklinikk. Her vil man undersøke kvinnen og mannen for å se om det er noen klar årsak. 

For å øke sjansen for å bli gravid, er det flere ting du kan gjøre. For å få en liten pekepinn på når du har eggløsning, kan du bruke kalenderen i noen måneder før du blir gravid. Kryss av for første dag du har menstruasjon i hver måned, og se om du finner et mønster i hvor lang tid det går imellom hver menstruasjon. Du har eggløsning 14 dager før første dag i neste menstruasjon så man kan regne seg til når dette er i neste måned hvis man har en regelmessig mens. Under eggløsningen har egget ca. 24 timer på seg til å smelte sammen med en sædcelle. Siden sædceller kan overleve i livmoren og egglederne i minst tre til fem dager (noen hevder opp mot 7 dager), er det best å ha samleie jevnlig i dagene før eggløsningen.

Har du sex jevnlig, gjerne to til tre ganger i uken, så kan du nesten være sikker på at befruktning vil finne sted på ett eller annet tidspunkt. Det lønner seg å ikke stresse. Kos deg med sex og ha sex fordi du liker det, ikke fordi du skal produsere. Da mister du noe av gleden og det utvikles lett stressfaktorer. Mange tror dette vil redusere fruktbarheten. 

Det er også viktig å legge godt til rette for en graviditet. Kutt ut røyk og ikke ta narkotiske stoffer. Man anbefaler også kvinner å starte med folsyre (kosttilskudd du kjøper på apoteket) før graviditet eller når man oppdager at man er gravid.

Her finner du også informasjon om hva du kan gjøre for å bli gravid.

På ønskebarn finner du i tillegg fyldig informasjon om barnløshet. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Alt om graviditeten

Gravidmage (colourbox.com)

Graviditeten endrer seg for hver av de 40 ukene den kan vare. Her kan du blant annet lese om når man kan bli gravid, om hvordan det er å være gravid, om utviklingen uke for uke, om svangerskapsomsorgen og om fødselen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet