Hopp til hovedinnholdet

Hvor lenge lever sædceller i skjeden?

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hallo, jeg lurer på noe litt viktig. Hvor lenge han sædceller leve i skjeden ? Noen jeg kjenner har sagt fire dager, andre har sagt syv. Jeg og kjæresten hadde ubeskyttet sex fem ganger fem dager før eggløsning ca. Jeg er redd for at jeg kan ha blitt gravid, skal egentlig få mensen i dag. Har jo hele dagen på meg men har alltid fått den om natta, uten om tre ganger. Kan jeg være det? Jeg prøver å ikke tenke på det pga jeg vet jenter/kvinner kan få symptomer av å tenke mye på det. Vær så snill å svar fort! :)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I naturen/biologien er det mye som det ikke finnes noe helt presist fasitsvar på, og hvor lenge sædceller kan overleve i skjeden er et eksempel på det. De kan nok leve rundt fem dager, men om de på femte dagen kan gjøre en jente gravid, er mer usikkert. Uansett, den eneste måten å vite sikkert om du er gravid på, er ved å ta en graviditetstest. Den gir riktig svar når det er gått minst 14 dager siden det siste ubeskyttede samleiet. Unge jenter som deg kan ha flere eggløsninger i måneden, så man kan egentlig bli gravid når som helst. Derfor finnes ikke "sikre perioder". Dere må derfor alltid bruke kondom eller annen prevensjon om dere har sex og ikke vil ha barn. Siden du har fast partner er kanskje p-piller en god idé?

Vennlig hilsen SUSS i smarbeid med ung.no. Lurer du på noe mer er det bare å ringe SUSS; 80033866, der er det leger og psykologer som kan svare deg.
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet


Quiz: Hva vet du om funksjonshemning?

Hva er forkortelsen for Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon