Hopp til hovedinnholdet

Går på Cerazette. Må de tas til samme tidspunkt hver dag?

Jente 19 år
 

Spørsmål
heihei:) Jeg er en jente på 19 år.. Jeg går på p-piller cerazette.. Det jeg alltid har lurt på er om disse p-pillene må tas til akkuratt samme tidspunkt hver dag? Fordi mitt problem er at jeg tar di foreks kl 09.00 en dag så neste dag glemmer jeg det helt ut så kommer jeg på det midt på natta kl 01.00 foreks.. Er jeg beskyttet for det om? Å nå i det siste har jeg hatt mye vondt i magen og ganske løs mage. Har det noe betydning for p-pillene, er det like god beskyttelse da?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål.

Cerazette omtales vanligvis ikke som p-piller, men som minipiller, fordi de ikke inneholder østrogen. Skillet er viktig, så det er viktig at du også er klar over det.

Tidligere minipiller krevde at man måtte ta det på samme klokkeslett hver dag.
Med Cerazette så skal det ikke gå mer enn 36 timer mellom 2 piller, dvs at hvis du f.eks. tar dem kl 9 om morgenen en dag, og så kl 22 neste kveld, så er du ikke sikkert beskyttet mot graviditet. Da har det nemlig gått 37 timer mellom to piller.

Hvis du er bekymret for å være gravid bør du ta en graviditetstest. Det kan kjøpes på apoteket eller tas hos legen, og kan tidligst tas 2 uker etter det aktuelle samleiet.

Hvis det går for lang tid mellom pillene må du bruke kondom i tillegg den neste uken før du igjen er beskyttet.

Hvis du synes det er vanskelig å huske å ta pillene når du skal bør du snakke med legen din om å bytte til et annet fast prevensjonsmiddel. Østrogenfrie alternativer er p-stav, p-sprøyte, hormonspiral eller kobberspiral. Alternativer med østrogen er tradisjonelle p-piller, p-plaster og p-ring.

Med vennlig hilsen SUSS.no, i samarbeid med ung.no.
SUSS kan også svare deg på spørsmål om ungdomshelse, sex og samliv på telefonnummer 800 33 866 hver eneste dag mellom 15 og 20, eller send ditt spørsmål i en SMS til 2026.
Kontakt med SUSS.no er også helt anonym.
Du kan også sende inn spørsmål til SUSS på Juntafil på NRK Petre.
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet


Quiz: Hva vet du om mat og kosthold 2

Raspeballer er norsk tradisjonsmat. Hva serveres tradisjonelt sammen med raspeballer?