Hopp til hovedinnholdet

jeg lurer på om jeg lider av hyperhidrose..

 

Spørsmål
Hei! jeg lurer på noe, jeg lurer på om jeg lider av hyperhidrose, jeg svetter hele tiden i ansiktet, og det er utrolig sjenerende. Men jeg lurer på hvor mye som skal til før man kan klassifiseres som hyperhidrosisk. Det er vanskelig å bruke sminke og sånt, fordi svetten bare vasker det bort, jeg svetter bare jeg er i litt bevegelse, det trenger ikke være varmt eller noe. kan det ha sammenheng med overvekt?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.
Dette er du ikke alene om, faktisk så tyder undersøkelser på at rundt én prosent av befolkningen har problemer med økt svetting.
Kraftig svetting kalles på medisinsk fagspråk "hyperhidrose" ("hyperhidrosis" på engelsk).

Svette er i utgangspunktet en av kroppens mekanismer for å regulere kroppstemperaturen. Svettingen styres av det autonome nervesystemet, og kan ikke påvirkes av viljen.

Økt svetting skyldes sannsynligvis at det autonome nervesystemet er mer aktivt enn hos en gjennomsnittsperson. Det gir kraftigere signaler enn det som er nødvendig for å holde kroppstemperaturen på et greit nivå. Konsekvensen er ofte at man begynner å svette selv når man er i ro og ikke er spesielt stresset. Mange som har dette problemet merker det første gang i løpet av barneårene eller i ungdommen.

Den vanligste typen hyperhidrose gir seg utslag i at man svetter i hendene. Hos andre er det svette i føttene, underarmene eller ansiktet som er hovedproblemet.

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men mange som har hyperhidrose synes det gir et sosialt handicap. De er ofte ganske oppmerksomme på svetteproblemet sitt, og redd for at de skal begynne å svette kraftig når de er sammen med andre. Det er lett å forstå at man føler det slik. De fleste av oss kjenner de samme mekanismene. Vi har ett eller annet ved kroppen vår vi ikke er spesielt fornøyde med eller stolte over. Så føler vi kanskje det går ut over selvtilliten og hvor godt vi trives med oss selv og livet. Noen ting må vi lære oss å leve med som de er. Det kan være fordi det rett og slett ikke finnes så mye å gjøre ved dem. Andre ting kan det være mulig å endre på.

Heldigvis finnes det muligheter for god behandling av hyperhidrose!

"Thoracal sympatectomi" er en operasjon som går ut på å skjære over nerver som kontrollerer svettekjertlene i ansiktet eller i hendene. Tidligere var dette en stor operasjon, men de siste 15 årene har det blitt utviklet en teknikk som innebærer bare et lite inngrep via armhulen. Gjennom et lite snitt her går man inn med en slags kikkert i brystkassen og skjærer over de nervene det dreier seg om. De ligger baktil i brystkassen, nær ryggsøylen. Inngrepet kan gjøres på begge sider i samme operasjon, og er gjort i løpet av 20 minutter.

I Norge gjøres dette inngrepet på Volvat i Oslo. Et annet alternativ er å få det utført i Gøteborg i Sverige, hvor man har flere års erfaring med denne typen behandling.

Hva gjør du nå?

1. For det første synes jeg du skal ta dette opp med fastlegen din. Fortell om problemet ditt akkurat slik det er. Da får du en alliert - og en første faglig vurdering av situasjonen din.

2. Deretter foreslår jeg at du kontakter "Foreningen Rød". Det er en interesseorganisasjon for personer med rødme- og svetteproblemer. Vivi Sandengen har mye kunnskapp om dette emnet og kan kontaktes på telefon 32 87 47 84, eller via e-post: comstrat@c2i.net.

3. Etter å ha alliert deg med legen din og interesseorganisasjonen, er du ganske sikkert blitt bedre i stand til å vurdere om og hva slags behandling som kan være aktuell for deg. Før du tar stilling til hva du skal gjøre er det fornuftig å få kunnskap om både fordeler og mulige ulemper ved behandlingen. Bivirkninger av operasjonen er ikke så hyppig, men forekommer. Det er fornuftig å tenke gjennom også det på forhånd. (hentet fra lommelegen)
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om teoriprøven?

Hvilke plikter har fører som kommer til et sted der det har vært en trafikkulykke?