Hopp til hovedinnholdet

Jente (13) driver med selvskading, har et sinneproblem og er lei livet. Hun ønsker hjelp.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på nesten 13 år. Jeg driver med selvskading. jeg lurer sånn på hva jeg skal gjøre;(noen ganger i timen har jeg tatt av meg jakken fordi jeg blir så varm, men jeg tror noen har sett det fordi de stirrer sånn på meg og ser så rart på meg. Men det tar ikke lang tid før jeg tar den på igjen siden jeg synes det blir så ubehagelig:/ men jeg er så trist og lei av livet kan jeg ikke bare dø egentligt? Jeg har prøvd å ta selvmord noen ganger før å mamma vet at jeg selvskader og hun maser på meg hele tia om det men jeg liker ikke å snakke om det!! Men bestevennene mine vet at jeg gjør det men jeg har prøvd å ta livet mitt mage ganger + det at jeg har 8 barberblader oppe i en boks! og Jeg har en stor følelse av at jeg ikke kommer til å leve til jeg blir voksen;(( jeg liker liksom ikke å snakke om ting og jeg sliter skikkeligt med sinneproblemer og dropper ofte skolen:/ hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ut i fra spørsmålet ditt forstår jeg at du har det veldig tungt akkurat nå og jeg tenker at du er fortvilet og langt nede. Når man har det sånn kan man føle seg sint, ensom og lei. Det høres ut som at du bærer dette helt alene, og det må være ekstra tungt for deg.

Jeg synes det er bra at du skriver til oss og setter ord på følelsene dine. Mange synes det er vanskelig å dele vonde tanker og følelser med andre, men det er viktig å snakke med noen som har kunnskap om hva man kan gjøre for å få det bedre, og få støtte når man sliter i hverdagen. De fleste føler en lettelse etter å ha pratet med noen og føler at de får hjelp. Vi vet at åpenhet er det beste.

Du sier at du har drevet med selvskading lenge og har forsøkt å ta selvmord fordi du er trist og lei livet. En som skader seg selv gjør det ofte for å mestre og overdøve en sterk følelsesmessig smerte, at man har det veldig vondt inni seg, og de er mange grunner til at noen velger å gjøre det.

For å bli bedre er det viktig å snakke med en voksen man kjenner seg trygg og føler tillit til. Jeg tenker at det er viktig at du snakker med foreldrene dine om dette. Foreldrene er ofte de som kjenner deg best og kan hjelpe deg på overraskende mange måter. Hvis du ikke ønsker å snakke med foreldrene dine først, men vil snakke med en annen voksen, er helsesøster på skolen din, en lærer du stoler på eller sosiallærer, noen du kan snakke med.
Du kan også kontakte helsestasjon for ungdom der du bor. Der jobber helsesøstre, leger og psykologer, det er gratis og ingen timebestilling.

Det er tungt å drive med selvskading, og mange synes det er vanskelig å slutte med det. Men det finnes hjelp! Jeg håper at du vil snakke med noen og at du får god hjelp og støtte videre.

Jeg legger ved noen artikler om dette som kan være nyttig å lese.

Ta godt vare på deg selv. Og husk at du er en viktig og verdifull person! Lykke til.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader