Hopp til hovedinnholdet

Jeg har tidligere kuttet meg. Snart er det sommer og jeg vil gå i t-skjorte, men arrene er fremdeles synlige. Hvilken sminke kan jeg bruke for å dekke over arrene?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et spørsmål. Som dere sikkert vet har det blitt veldig varmt i det siste, men jeg hadde det ikke så bra med meg selv rundt mars så jeg kuttet meg. Men har sluttet! Jeg må jo snart gå i t-shorte og arrene er hvite...har du/dere anbefaling til hvilken sminke jeg kan bruke til og dekke helst en som ikke koster mer en 200-300 kr. Hvor jeg også for kjøpt det...? For jeg må dekke arrene..med sminke..spiller ingen rolle hvordan, det kan være dekk stift eller foundation pudder eller hva som helst..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no.

Det er flott at du har klart å slutte med kuttingen. Å kutte seg er ofte et tegn på at man har det veldig vondt inni seg og at fysisk smerte gjør det litt lettere å takle. At du har sluttet med det tenker jeg betyr at du er sterk og har det litt bedre nå.

Det er helt naturlig at man i perioder kan ha det litt vanskelig, mange opplever dette, og da er det viktig med litt støtte og forståelse rundt seg. Jeg håper at  du har fått hjelp med det du sliter med. Kanskje har du snakket med foreldrene dine om dette, en lærer du stoler på eller helsesøster. Det hjelper å snakke om det som gjør at vi har det vanskelig og da kan vi få hjelp til å takle de vonde følelsene. Det trenger man ikke å takle alene.

I forhold til arrene dine er det forståelig at du ønsker å skjule disse. Det blir mer synlig med arr på kroppen om sommeren, men det er ikke alltid så lett å dekke de til. Du kan velge å kle deg som du vil, og dersom arrene synes så kan det være lurt å forberede deg på hva du skal si hvis noen spør. Du kan velge å ikke snakke om det eller du kan si at du har arr fra en tid du hadde det vanskelig. Mer enn det trenger du ikke å si. I hvert fall ikke til folk som ikke kjenner deg så godt. Ingen har rett til å vite hvorfor. 
Du kan lese med om arr etter selvskading her.

Du ønsker å bruke sminke for å skjule arrene. Hvor godt sminken vil dekke arrene og holde en hel dag er jeg usikker på. Du får kjøpt sminke i alle priskategorier i klesbutikker og matbutikker. I små butikker som spesialiserer seg på kosmetikk jobber det personer som har god greie på sminke og kan hjelpe deg med å finne noe som passer.

Jeg ønsker deg lykke til videre. Jeg håper du finner en løsning som passer for deg og at du kan nyte sommeren uten å tenke på armene dine.


Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader