Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre med sårene etter selvskading nå som det er sommer?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har 1-2 månder gamle selvskadingsår (?) (vet ikke hva jeg skal kalle det), og de gror ikke! Det er sommer snart, og jeg vil ikke gå med langermet gensere hele tiden, jeg kommer til å få spørsmål om hvorfor jeg ikke går i t-shorte, osv. Men jeg aner ikke hvordan jeg kan få de til å gro fortere?? UTEN at noen skal få vite om det!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det virker som at du har sluttet med selvskadingen nå og det er flott. Å kutte seg er ofte et tegn på at man har det veldig vondt inni seg og at fysisk smerte gjør det litt lettere å takle. At du har sluttet med det tenker jeg betyr at du er sterk og har det litt bedre nå.

Du skriver at sårene dine er 1-2 mnd gamle. Nå har nye blodkar begynt å vokse inn i sår-området for å gi næring til huden, og derfor vil sårene være litt mer rosa. Det vil ta noen måneder før sårene blir blekere og blekere, og etter rundt ett år vil det ikke forandre seg mer. Det er ikke noe du kan gjøre for å fremskynde denne prosessen. Kroppen må få bruke den tiden den trenger for å hele sårene.

Men det er noe du kan gjøre for å redusere risikoen for arr:
* Når du har et sår, er det viktig å rense for at det ikke skal bli infeksjon.
* Ikke plukk på skorpene.
* Sol på arr kan føre til at arrene blir mørkere, og dette vil sinke tilhelingsprosessen. Bruk derfor solkrem med minimum faktor 15, og påfør ny solkrem annenhver time.
* Prøv å ikke kutte deg og prøv å ikke kutte dypt. -Prøv å håndtere vanskelige følelser på andre måter, som for eksempel å prat om det som er vanskelig.

Det er forståelig at du ønsker å skjule arrene dine. Det blir mer synlig med arr på kroppen om sommeren, men det er ikke alltid så lett å dekke de til. Du kan velge å kle deg som du vil, og dersom arrene synes så kan det være lurt å forberede deg på hva du skal si hvis noen spør. Du kan velge å ikke snakke om det eller du kan si at du har arr fra en tid du hadde det vanskelig. Mer enn det trenger du ikke å si. I hvert fall ikke til folk som ikke kjenner deg så godt. Ingen har rett til å vite hvorfor. 
Du kan lese med om arr etter selvskading her.

Det er helt naturlig at man i perioder kan ha det litt vanskelig, mange opplever dette, og da er det viktig med litt støtte og forståelse rundt seg. Jeg håper at  du har fått hjelp med det du sliter med. Kanskje har du snakket med foreldrene dine om dette, en lærer du stoler på eller helsesøster. Det hjelper å snakke om det som gjør at vi har det vanskelig og da kan vi få hjelp til å takle de vonde følelsene. Det trenger man ikke å takle alene.

Jeg ønsker deg lykke til videre. Jeg håper du finner en løsning som passer for deg og at du kan nyte sommeren uten å tenke på armene dine.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser