Hopp til hovedinnholdet

Puppene mine er veldig forskjellige. Den ene er mye større enn den andre og det er veldig flaut. På den som er minst er brystvorten på en måte delt i to, så det er to klumper. En gang jeg klemte på den ene klumpen kom det noe hvit ut. Jeg er veldig redd for at det kan være noe galt, men jeg tør ikke å si noe til moren min eller en lege.Er dette normalt ?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 15, snart 16 og sliter med en ting.. Puppene mine er veldig forskjellige. Den ene er mye større enn den andre og det er veldig flaut. På den som er minst er brystvorten på en måte delt i to, så det er to klumper. En gang jeg klemte på den ene klumpen kom det noe hvit ut. Jeg er veldig redd for at det kan være noe galt, men jeg tør ikke å si noe til moren min eller en lege. Vet du hvorfor de er så forskjellige på størrelsen og om de kommer til å bli lik? Er dette normalt ? Hilsen en veldig desperat 15.åring !

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei!
Det er helt normalt at det ene brystet kan være litt større enn det andre. Det samme gjelder størrelsen på området rundt vorten. Det er spesielt vanlig i tiden hvor brystene dine utvikler seg. Som regel er dette noe som vil utjevne seg etter hvert som du utvikler deg. Hvor lang tid dette vil ta, er det vanskelig å gi noe klart svar på. 
Hos noen vil forskjellen også være synlig når de er ferdig utviklet. Forskjellig størrelse på brystene er vanlig for kvinner i alle aldre. Hvor stor forskjell det er fra bryst til bryst, kan variere. 
Alle jenter får pupper. Noen får store, noen middels, andre får små. Det er ulik fasong på puppene og ulik størrelse. Noen har store brystknopper, andre helt flate knopper. Det er også normalt at brystknoppen kan se knudrete ut, eller at du har en opplevelse av den ser ut som to klumper. Alle er forskjellige.

Jeg kan berolige deg med at det er helt normalt at det kommer litt væske fra det ene eller begge brystene til jenter fra tid til annen. 

Denne væsken kan komme ved stimulering av brystene og brystvortene som ved: patting av brystvortene, irritasjon fra klesplagg, klemming/ stryking/ kiling av brystvortene, seksuell aktivitet. Slik stimulering kan øke mengden av hormonet prolaktin, noe som fører til utskillelse av melk. I noen tilfeller kan langvarig stress være forklaringen.

Noen ganger kan det ligge en hormonforstyrrelse bak. Hormonet prolaktin som produseres i hjernen, forårsaker normalt at det kommer melk fra brystene når man ammer. Enkelte sykdommer kan forårsake produksjon av dette hormonet, og det er derfor viktig at hormontester eventuelt blir tatt for å utelukke dette. Andre hormoner som LH/ FSH bør også sjekkes. Du skal ikke engste deg for dette men dersom dette vedvarer bør blodprøver tas for å være på den sikre siden.

Brystene er ferdig utvokst når man merker at man slutter å endre seg kroppslig i forbindelse med puberteten. Likevel kan de endre seg noe i løpet av livet, uten at det blir de store endringene. Hvor mye fett man har på kroppen, har også noe å si i forhold til størrelsen. Bryststørrelsen har lite å gjøre med hva man spiser, men hvis man har lite fett på kroppen, så vil som oftest brystene også være små. Frodige jenter har vanligvis noe større pupper. Det er fordi pupper også består av en stor del fettvev. 
Arv/gener er først og fremst med på å bestemme hvor store bryster man får. Disse genene har man ikke bare fra morssiden, men også fra far.
Det viktigste er at man prøver å bli fornøyde med det man har.

Ulik størrelse på brystene, kan reduseres med innlegg i BHen. Det finnes ulike innlegg, både i størrelse, fasong og materiale. Synes du forskjellen er plagsom, så kan du løse dette ved å bruke en bh med innlegg som kan tas ut, og ta ut innlegget i brystet som er større. Dermed vil brystene se mer symmetriske ut.
Er forskjellen veldig stor, kan du legge inn en såkalt «kyllingfilét» (fås kjøpt i undertøysforretninger) i bh-koppen til brystet som er mindre.

Jeg skjønner at du ikke har så lyst til å snakke med mor eller lege om dette, men det kan være godt å få snakket med en fagperson slik at du slipper å bekymre deg. 
Det du kan gjøre er å ta en prat med helsesøster på skolen din. Helsesøster er vant til å snakke med ungdommer, og har kunnskap du kan ha nytte av.

Håper dette kan hjelpe deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse