Hopp til hovedinnholdet

Jeg lider av spiseforstyrrelse og jeg lurer på om dere har noen tips til hvordan jeg kan ro meg ned etter måltider? Får skyldfølelse og lei meg. Jeg blir redd for å gå opp i vekt når jeg spiser.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg lider av spiseforstyrrelse og jeg lurer på om dere har noen tips til hvordan jeg kan ro meg ned etter måltider? Får så innmari skyldfølelse og jeg blir veldig lei meg. Jeg har bare lyst å gå ned i vekt, og jeg blir så redd hver gang jeg spiser, for da er jeg redd for å gå opp i vekt. Jeg blir også redd hver gang jeg spiser, og tør ikke veie meg men gjør deg selv om og da blir jeg alltid like skuffet over meg selv..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du skriver at du lider av spiseforstyrrelse og ønsker tips til hvordan slappe av etter måltidene. Det er veldig fint at du skriver til oss om dette for å få hjelp. Det aller første skrittet på vei mot å bli frisk fra en spiseforstyrrelse er å erkjenne at du har et problem, og at du ønsker å gjøre noe med det. Jeg håper du også få hjelp av helsesøster på skolen, lege eller BUP. Anoreksi er en alvorlig medisinsk tilstand, som kan skade helsen din og sette livet ditt i fare. Derfor er det viktig at du søker hjelp tidlig.

Du skriver at du får skyldfølelse og blir lei deg etter måltider. Du vil egentlig ned i vekt, men blir redd for å gå opp i vekt hver gang du spiser. Du veier deg etter måltidet, og blir skuffet hver gang fordi vekten har økt. 

Jeg vil dele opp svaret mitt i punkter.

  1. En svært vanlig følelse hos de aller fleste som lider av spiseforstyrrelser er ambivalens. Motivasjonen kan være svingende, og selv om man vil ha hjelp til å bli frisk, klarer man ikke tanken på å gå opp i vekt.
  2. Anoreksi kjennetegnes av en intens frykt for å gå opp i vekt. Det er ikke unormalt at du blir urolig etter måltider, og at du får skyldfølelse og blir lei deg når du har spist. Selv om du vet inni deg at du må ha mat, er angsten for vektøkning så sterk at du ikke klarer å slippe den.
  3. Å veie seg etter et måltid er meningsløst. Det samme er det å veie seg flere ganger om dagen. 
    • Om man veier seg etter et måltid, eller om morgenen og om kvelden vil man naturlig nok veie mer på grunn av mat og drikke man har fått i seg i løpet av måltidet/dagen. Det er ikke fett, men næring kroppen trenger og jobber med.
    • Fra dag til dag kan man også veie forskjellig. Det kommer an på hva man har spist. Om man spiser mye salt binder det væske i kroppen, og du vil veie mer. Det er ikke fett.
    • I løpet av menstruasjonsyklusen endrer også vekten seg. Det er på grunn av væske i kroppen som endrer seg med endringene i hormonnivået. 

Det er viktig å klare å hvile etter et måltid om man skal gå opp i vekt, eller stanse en vektnedgang. Det er forståelig at det er vanskelig for deg. Det er anbefalt å hvile ca 30 minutter etter måltidet. Forsøk å gjøre noe som får tiden til å gå fort og som får tankene over på noe annet. Les en bok, se noe du liker på tv, eller spill et mobilspill. Kanskje det er lettere om du avtaler at noen skal sitte sammen med deg? Da er det lettere. 

Det tar tid å jobbe seg ut av en spiseforstyrrelse. Det er viktig å ha god tålmodighet og å skynde seg langsomt. Om det er viktig å forstå at man ikke kan gjøre det alene. Man må få hjelp fra noen profesjonelle. 

Det er viktig at du åpner deg nok, selv om det kan være skummelt og vanskelig, og gir behandleren og folk i støtteapparatet ditt en ordentlig sjanse til å hjelpe. Ærlighet både overfor deg selv og behandleren, og andre rundt deg er viktig for at du skal få riktig og god nok hjelp.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer

Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse

vekt (colourbox.com)

En person som har en spiseforstyrrelse, vil være overopptatt av mat og plages med konstante tanker om mat, spising, kropp og vekt. Andre sider av livet blir overskygget når svært mye tid og ressurser brukes på handlinger knyttet til mat og spising.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser