Hopp til hovedinnholdet

Lyd fra luftveiene, spørsmål om astma 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Ej e ei jente på 16 år, Ej merker når Ej beveger meg, spesielt når Ej beveger skuldrene frem og tilbake kjem det en rar lyd som om luft blir presset ut av lungene. Eg vet ikke om dette er normalt, men vennene mine merka ikke det samme. Om munnen min er igjen kan Ej kun høre det inni meg, men om munnen og nesa er open kan andre også høre det. Lure på om d kan vere hull i lungen min eller noe? Har astma om d kan ha noe med saken å gjøre. Takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg tenker at disse lydene kan være normale lyder som kommer fra en litt anspent brystkasse.

I brystkassen ligger jo lungene, men brystkassen er også oppbygd av veldig mange små ledd og musker som arbeider i et finurlig sammenspill. Dersom man er anspent og har stive muskler, vil hele brystkassen på en måte bli mer "stiv". De som er plaget ofte med forkjølelser eller astma/luftveiene, kan ha mer hoste og mer "arbeid" når de puster. Slikt kan også anstrenge de små musklene/leddene, og gjøre brystkassen mer stiv.

Når du beveger deg og hører en lyd, vil jeg tro at du hører lyden av "gnissing" av små ledd og av luftveier som "presses" og endrer form (slik de skal). Det er bare det at du kanskje er litt stiv, og dermed blir det en "gnisslyd". Dette er ikke så uvanlig som en kunne tro.

Dersom du ellers ikke har problemer med luftveiene eller stive musker, trenger du ikke gjøre noe med dette. Ellers må du oppsøke lege, og evt få (bedre) behandling mot astma, og kanskje behandling mot stive muskler/ledd også (fysioterapi f eks).

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse