Hopp til hovedinnholdet

Stikking/blemmer i underlivet

Jente 18 år
 

Spørsmål

Har de siste dagene oppdaget en slags stikking i underlivet. Fant ut at jeg har 3 små blemmer, eller noe som ligner mer på noe "hvitsår" lignende egentlig, på innsiden av den ene indre kjønnsleppen. Det hverken klør eller svir (foreløpig) men som sagt kjenner jeg av og til en stikkende følelse der hvor blemmene er, enten når jeg sitter, og noen ganger kan jeg kjenne det litt når jeg tisser. Det er ikke veldig vondt men bare mest ubehagelig. Lurer virkelig på hva dette kan være!! Hadde sex for 3 dager siden og det var etter dette jeg fikk det (tror jeg) eller iallefall la merke til det. Har merket mer og mer til denne stikkende følelsen den siste tiden, og jeg leste noe sånt som at det kunne hjelpe med å skylle det med saltvann, bør jeg teste dette? Vil helst ikke gå til legen med dette så hadde satt stor pris på svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.

Takk for spørsmål.

Du forteller at du har hatt sex og at du i etterkant av dette har hatt en slags stikking i underlivet. I tillegg har du oppdaget noen blemmer.

Det er vanskelig for meg å si mer om hva dette kan være uten å ha sett deg, men det kan være sopp og det kan være en seksuelt overførbar sykdom som herpes.

Sopp er ganske vanlig i skjeden, og vi kan finne sopp i skjeden hos opptil halvparten av jenter/kvinner, og det er vanligere etter at puberteten har startet. Soppen kan godt være der uten å gi noen som helst plager. Hvis det imidlertid blir for mye av den, kaller man det en soppinfeksjon. Grunnen til at det utvikler seg til en infeksjon kan være at det blir færre av de bakteriene som også befinner seg i skjeden til vanlig, slik at soppen "overtar". Dette kan for eksempel komme av at man har brukt antibiotika i en periode. Det kan også bli en infeksjon hvis forholdene for soppen blir bedret ved at det blir varmere eller fuktigere. Vi ser også oftere soppinfeksjon hos mennesker som bruker medisiner som demper immunforsvaret, hos dem med diabetes og hos dem som bruker P-piller. Soppinfeksjoner kan også oppstå uten at man helt kan forklare hvorfor. Vi tror dette kan komme av genetiske forhold hos enkelte mennesker, som gjør at de lettere får soppinfeksjon i skjeden.

Soppinfeksjon hos jenter kjennetegnes av utflod som vanligvis er klumpete og hvitaktig. Dessuten intens kløe eller svie, og slimhinnene kan være røde. Soppinfeksjon er ingen seksuelt overførbar sykdom eller kjønnssykdom. Soppinfeksjon gir heller ikke økt risiko for nedsatt fruktbarhet som for eksempel klamydiainfeksjon. Man trenger ikke ha utflod selv om man har sopp. Sopp kan også gi lukt fra underlivet, men trenger ikke gjøre det.

Hvis du tror, eller lurer på om du har soppinfeksjon, kan du først kjøpe et reseptfritt soppmiddel på apoteket, f.eks. Canesten eller Pevaryl. Det er viktig at du leser pakningsvedlegget nøye før bruk. Hvis ubehaget bare er inne i selve skjeden, kan du bruke vagitorie (stikkpille for skjeden). Hvis man også har plager i skjedeinngangen eller omkring kjønnsleppene, kan du bruke krem i tillegg. Som regel vil det holde med behandling i 1-3 dager, men lengre dersom du også bruker krem. Varigheten da kan være 1-2 uker.

Hvis dette ikke hjelper, anbefales det å dra til fastlegen eller helsestasjon for ungdom (som er gratis) for en sjekk.

Ved gjentatte soppinfeksjoner (mer enn 3-4 per år) eller dersom man ikke får god nok effekt av behandlingen, er det viktig at legen undersøker utfloden mens man ikke bruker soppmiddel. På denne måten kan legen se i mikroskopet om det virkelig er snakk om sopp, og i tillegg kan soppen dyrkes, slik at man ser hvilken type behandling som er mest effektiv.

Herpes er et virus som overføres via kontakt mellom mennesker. Det smitter fra hud til hud og via slimhinnen til en som er smittet. Vi vet ikke hvorfor noen blir smittet eller hvordan det oppstår.

Du kan se herpes som blemmer i huden eller på slimhinnener.

Herpes er veldig vanlig. Det smitter enten fra munnsår til munn eller underliv, eller fra sår på kjønnsorgan til munn eller underliv.

En svært sjelden gang kan man smitte andre selv om man ikke har synlige sår, men som regel er det bare når det er synlige sår at man overfører smitte. Man er ikke pliktig til å opplyse partnere om herpes, siden det nesten utelukkende smitter ved synlige sår. Man må imidlertid unngå sex uten kondom når man har sår, da smittefaren er høy. Etisk sett burde man si fra uansett.

Genital herpes eller kjønnsherpes er en smittsom infeksjon med Herpes Simplex Virus type 1 eller 2, som oftest type 2. Virusene har man hele livet. Noen får aldri nye utbrudd, og svært få får hyppige utbrudd.

Herpes kan diagnostiseres hos fastlegen din som kan ta prøve av sårene og sende denne prøven til et laboratorium. Vanligvis smitter ikke herpes fra munnsår over på kjønnsorgan eller omvendt, men det kan skje.

Når man først har fått herpes kan man ikke bli kvitt viruset, men man kan behandle utbruddene. Dette kan behandles både med tabletter og salver. Disse medisinene kan fastlegen gi deg resept på.

Om du synes det er flaut å gå til fastlegen kan du dra til legen på helsestasjon for ungdom som er vant til å snakke med ungdom og i tillegg er det gratis.

Håper du finner ut av det og lykke til.

Hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse