Hopp til hovedinnholdet

Mensen er en uke over tiden fra forrige måned og graviditetstest er negativ. Er det fortsatt en sjanse for at jeg er gravid, eller skyldes uteblitt mensen andre ting?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Mensen min har vært veldig variert. Men de siste månedene har jeg pleid å få den rundt den 15 hver måned. Forrige måned fikk jeg den 13. Men nå så har det gått over en uke og jeg har ikke fått det enda. Og jeg er veldig usikker på lengden på syklusen min. Jeg tok en graviditetstest den 20. Og den var negativ. Men er det fortsatt en sjanse for at jeg er gravid? Jeg og kjæresten min pleier å bruke kondom men noen ganger så har vi bare hoppet av i svingen og det har alltid gått bra. Jeg tenker å ta en ny test om en uke. Men er det andre ting som skylder at jeg ikke har fått det enda og at jeg muligens får det senere denne måneden?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du skriver at mensen varierer litt, men at du ofte har den på samme dag hver mnd. Nå har det gått en uke over tiden, og du tenker på hva som kan være grunnen til det.

Det er normalt for jenter at mensen er uregelmessig de første årene man har mensen. For noen stabiliserer det seg deretter ganske raskt, mens andre har mer uregelmessig mensen i en lang periode. Hvis du har hatt ubeskyttet sex siden sist menstruasjon, og mensen nå er forsinket kan det være et tegn på at du er gravid. Om det fremdeles er en sjans for at du er gravid, selvom graviditetstesten du tok var negativ kommer an på når du hadde samleie før du tok testen. En graviditetstest kan tas tidligst 2 uker etter at du tror du kan ha blitt gravid, eller når mensen ikke har kommet når den skulle. Det høres lurt ut at du tenker å ta en ny test.

Å hoppe av i svingen er en meget usikker prevensjonsmetode. Det kan komme litt blank væske før selve utløsningen, dette kalles precum. Det er et slags glidemiddel for sæd, og kommer vanligvis før sædutløsningen. Denne væsken kan inneholde sædceller. Dersom det er sædceller i denne kan du bli gravid. Det finnes andre prevensjonsmetoder som er sikrere. Hvis du ønsker prevensjonsveiledning kan du gå til helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. 

Andre ting som kan påvirke mensen og føre til at den forsinkes eller uteblir er både stress og vektreduksjon. 

Les mer i artiklene jeg har lagt ved.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer

Lurer du på om du er gravid?

Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for guttene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for guttene