Hopp til hovedinnholdet

jeg har fått mark i endetarmsåpningen, og er veldig fortvilet

Jente 20 år
 

Spørsmål
jeg har fått mark i endetarmsåpningen, og er veldig fortvilet. Jeg har hørt at de kan gravle inn i kjedeåpningen, stemmer dette, og er det evt farlig? Lever de kun ved endetarmsåpningen eller lever de i magen? jeg har også hørt et kjerringråd om at løk skal drepe markene, stemmer dette? hva med de som ikke merker symptomer, kan de ha gått med mark veldig lenge og evt gå med mark i fremtiden? Og hvis man har egg på hendene, forsvinner de kun ved at man vasker seg?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.
Dette er nok det vi kaller småmark eller barnemark. Det er ufarlig, men ubehagelig. Det er ganske enkelt å behandle, og det bør man. Har hentet ned litt informasjon om det fra doktoronline.no. Dere kan også søke på "småmark" på nettet og få mer informasjon.
Årsaker
Småmarken er den hyppigst forekommende mark-parasitt hos mennesket. Den er ca. 1 cm lang og ser ut som en gulhvit tråd. Finnes over hele verden, særlig er det barn som er infisert. Smitten skjer ved at man får i seg befruktede egg. Disse eggene utvikler seg til småmark i tarmen og hunmarken vil etter hvert legge sine egg i eller like utenfor endetarmen. Ved at disse eggene spres, kan man igjen smitte seg selv eller andre.

Forekomst
Småmark er svært vanlig. De smitter lett og kan komme i små epidemier i barnehagen, skoleklasser eller i familien.

Sykdomsmekanisme
Småmarken gir ikke sykdom i tarmen. Symptomene skyldes irritasjon omkring endetarmsåpningen når hunmarken legger sine egg der.

Symptomer
De fleste som har ormen i seg, har ingen symptomer. Hos dem som har symptomer, er det kløe i og omkring endetarmen som dominerer. Den kan være ganske lett men også svært intens. Hos piker/kvinner hender det at marken kryper inn i skjeden og plasserer sine egg der. Det kan gi irritasjon i form av utflod og kløe.

Hva kan du selv gjøre?
Tidligere ble det anbefalt streng renslighet og ekstra omhyggelig og separat vask av undertøy og sengetøy for å hindre spredning. Disse tiltakene er av tvilsom verdi og unødvendige fordi medisinen som brukes er så effektiv. Hydrocortisonsalve hjelper mot kløen.

Når søke lege?
Når en eller flere i familien har symptomer i form av endetarmskløe eller hvis du observerer en marktråd.

Hva kan legen gjøre?
Diagnosen stilles sikkert ved at man påviser egg. Det gjøres lettest ved at man før barnet står opp om morgenen limer en gjennomsiktig tape mot huden ved endetarmen i noen sekunder. Eggene eller marken blir limt til tapen og kan ses i mikroskopet.

Behandling og bivirkninger
En markkur med Vermox gis til hele familien og gjentas etter en uke. Bivirkningene er små, men utslett kan forekomme. Barn under ett år skal bruke en annen medisin pga. mulige bivirkninger.

Forløp
Behandlingen er effektiv og helbredende, men må gjentas etter 1-2 uker. Når det er mange som har småmark i omgivelsene, er det lett å bli infisert igjen.

Komplikasjoner
Det er ingen kjente komplikasjoner ved småmark.

Hva du selv kan gjøre for å forebygge?
Vanlig renslighet er tilstrekkelig. Forebyggende tiltak mot smitte er det liten hjelp i.

Du bør altså få en time hos lege.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om det internasjonale samfunn?

Hva jobber KILDEN med?