Hopp til hovedinnholdet

Jeg synes det er vanskelig å trekke pusten dypt. Hva kan det være?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har i lang tid hatt det problemet med å "trekke pusten". Er usikker på hvordan jeg skal forklare det, men hvis jeg tar eksempel i når man gjesper så trekker man jo inn pusten, men hos meg så stopper det bare plutselig opp slik at jeg ikke får trukket pusten helt. Jeg får alltids puste, men det blir slitsomt når jeg prøver å trekke pusten, men ikke klarer det helt. Når jeg opplever dette, men puster vanlig med lukket munn, føles det ut som om jeg ikke får puste selv om jeg egentlig gjør det? Har for eksempel tenkt at dette kan minne om astma, men føler ikke at symtonene er helt de samme. Håper du forsto dette, kunne trengt en forklaring på hva det kan være og eventuelt hvordan jeg kan stoppe det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ubehagelig når man ikke føler at pusten er som den skal.

Du sier det føles som astma, men for de som har astma så føles det oftest vanskeligst å puste ut, og det er fordi man må trykk luften ut av tette luftrør. Man hører derfor ofte at det piper i lungene når man puster ut. Plagene blir ofte forverret ved aktivitet, kaldt vær eller hvis man er i nærheten av noe man er allergisk mot. 

Følelsen av å ikke få puste inn kan ha mange årsaker. Det kan være muskulære årsaker eller det kan være problemer i lungene eller luftveiene. For noen kan det også være en følelse som kommer når man er stresset, og det finnes ingen annen grunn til at man skal føle at man ikke får puste inn. 

Den eneste måten man kan gi deg gode råd og tips til hvordan dette kan bli bedre er å få undersøkt deg først for å se om det er noen årsak, og eventuelt gi deg behandling for årsaken din. Du må derfor snakke med legen din om dette problemet så legen din kan lytte på deg og eventuelt teste hvor godt du kan puste ved å måle pusten din. 

Så lenge du klarer å være i fysisk aktivitet uten at du blir stanset av dårlig pust, så høres det ikke ut som en alvorlig årsak til at du ikke får puste godt inn. Det er allikevel ikke noe behagelig når man ikke får til å puste skikkelig inn!

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse