Hopp til hovedinnholdet

Jeg har klumper under menstruasjon og smerter. Hva kan dette være?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har siste månedene hatt store, slimete klumper i blodet under menstruasjonen. Har også veldig mensensmerter da jeg har mensen. Det er klumper omtrent hver gang jeg skal tørke meg og lignende som er kanskje 1 cm store. Blør i tillegg veldig mye. Hva kan dette være?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanlig med klumper (koagulert blod) i menstruasjonsblodet. Menstruasjonsblodet inneholdet blod, slim fra livmorhalsslimhinnen og vaginalsekret. Klumpene er utstøting av livmorsliminnen. Det du beskriver er altså vanlig, også menstruasjonssmerter. Noen ganger har en mer koagulert blod enn andre ganger.

Du har sterke menssmerter. Mange jenter sliter med menssmerter. Selv om det kanskje er vanskelig å være aktiv kan egenaktivitet gjøre mye for å dempe menstruasjonsubehaget og smertene. For noen hjelper det å ligge sammenkrøpet, gjerne med noe varmt på maven. Hvis du klarer det kan det også være fint å være i aktivitet. Undersøkelser viser at jenter i aktivitet får lettere menstruasjon enn de som ikke mosjonerer. Enkelte øvelser som setter fart på blodstrømmen til livmoren kan være med på å dempe krampene. Beveg hoftene i rullende bevegelser som om du prøver deg på en mavedans, eller dans generelt sett. Du kan også ta maveøvelser som sit-ups. Med litt øvelse finner du ut hva som hjelper deg best.

Hvis dette ikke hjelper bør du vurdere å ta smertestillende. Naproxen tabletter kan brukes mot sterke menstruasjonssmerter. Det er veldig effektivt og ufarlig å bruke i perioder. Du kan ta til sammen 500 mg ( 2 tabletter a 250 mg) når du kjenner sterke smerter. Maks 3 tabletter i døgnet. Dette kjøper du reseptfritt på apoteket.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Menstruasjonssmerter

Jente holder seg for magen (colourbox.com)

Smertefull menstruasjon er ganske vanlig i tiden etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter i mage eller rygg rett før- eller samtidig med at mensen starter, mens andre er helt satt ut av sterke smerter, kvalme, oppblåsthet og slitenhet i flere dager.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse