Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om VCD og astma 

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg fikk diagnosen astma i 2000. Jeg er også veldig allergisk mot pollen, alt av pollen, og jeg har litt eksem. Jeg har også VCD, noe som betyr at stemmebåndene mine lukker seg under anstrengelse. I motsetning til astma vil det si at de lukker seg slik at jeg sliter med innpusten. Heldigvis har dette blitt bedre, men nå lurer jeg på hvor reel astmaen er. VCD diagnosen fikk jeg i fjord. Føler trening har hjulpet litt på problematikken, men før jeg fikk diagnosen var jeg hos legen og prøvde mange forskjellige astmamedisiner. I 2016 gikk jeg på en daglig medisin, nemlig relvar elliptia. Føler jeg puster bedre med den, men jeg puster også bra uten. Etter nyhetsbilde var stappet med diskusjoner om astmamedisin er doping, sluttet jeg med den. Pusten er fortsatt veldig bra, selv om jeg merker jeg puster litt bedre med den. Hvis jeg ikke tar ventline før trening, blir jeg fortere sliten. Liter med å puste ut da, men det går fort over hvis jeg står i ro litt. Har jeg fortsatt astma?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


VCD - vocal cord dysfunction, eller stemmebånsdysfunksjon/stramme stemmebånd, er en lite kjent tilstand. Den er nok også litt omdiskutert; noen leger mener den ikke kommer av fysiske endringer eller tilstander i kroppen, men at den heller er en reaksjon på stress og psykiske belastninger. Andre mener dette er en mer fysisk sykdom. Uansett ser en ofte, og vet en, at det fysiske og psykiske henger sammen med alle typer sykdommer.

VCD kan forekomme sammen med astma, det kan forekomme alene, og noen ganger kan en nok få en feil astmadiagnose mens en egenlig har BCD. Da merker en det på at en, selv om en har astmadiagnosen, ikke har god/god nok effekt av astmamedisiner.

Jeg kan ikke si deg om det er astma eller VCD, eller evt begge, du har, uten å ha undersøkt deg selv. En lege må undersøke deg grundig før en setter diagnose.

Astmamedisin er for øvrig ikke doping, det er det kun hvis man bruker det uten resept eller ikke slik legen har sagt. Du kan trygt bruke medikament du fikk av legen.

Ellers kan det jo hende du har litt (anstengelsesutløst) astma, dersom Ventoline hjelper ved trening. 

Jeg vil uanset råde deg til å ta dette opp med fastlegen din, evt med lungelege etter henvisning dit. Da får du en sjekk og mer konkrete svar.

Du kan lese mer om VCD/stramme stemmebånd, her.

 Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett