Hopp til hovedinnholdet

Påvirkes kondisen av å dampe e-sigarett uten nikotin?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, eg røyker ikke, har aldri brukt røyk eller snus, diverse. Har lyst til å kjøpe en vape å dampe med smaker uten nikotin i. Rent av fornøyelsen, liker de forskjellige smaker man kan få å mulighetene med de. Eg er redd det kan ha noe innvirkning på helsa, derimot kondis. Vil det ha noe innvirkning på kondisen min om eg hadde dampet vapes uten nikotin i?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så bra at du holder deg unna snus og røyk! 
Å dampe e-sigaretter uten nikotin vil sannsynligvis irritere lungene dine litt, men jeg tror ikke dette vil ha stor påvirkning på kondisen din. Jeg kan dessverre ikke si dette helt sikkert fordi det ikke er forsket på. Vi vet ikke om e-sigaretter er farlige for helsa. Siden e-sigaretter er et nytt produkt er det forsket lite på effekten på helsa. Det er funnet giftstoffer i noen e-sigaretter. 

Om du skal dampe er det uansett best at du velger en type uten nikotin sånn at du slipper å bli fysisk avhengig av nikotin.
Hvis det er nikotin i e-sigaretten, vil alle blodårene i kroppen snevres inn og da vil man ha dårligere blodsirkulasjon en stund etter man har dampet. 

E-sigaretter er definitivt mindre farlig enn røyk, så det er mye bedre at du damper hvis du vil ha den type fornøyelse. 

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er e-sigaretter (vape) helseskadelig?

Jente som damper/vaper. Kilde: Colourbox.

Å dampe/vape er mindre helseskadelig enn å røyke sigaretter, men det er ikke uten risiko. Vi vet ikke hva konsekvensene er på lang sikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse