Hopp til hovedinnholdet

Hvor hardt må man bli slått i testikkelen for å bli steril?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har veldig vondt i høre testikel, jeg fikk et slag i den. Det er ikke vondt når jeg sitter, men vis jeg står oppreist så får jeg veldig vondt. Hva hjelper mot smerter i skritet? Hvor hart må man blir slott i skritet for å blir steril?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Mange gutter har opplevd å få en ball eller noe annet hardt i skrittet, og det kan være utrolig smertefullt. Mange er selvsagt bekymret og redde for at sædfunksjonen i testiklene er ødelagt så man blir steril. 

Testiklene henger litt utenpå kroppen og er derfor veldig utsatt. Kroppen har gjort det slik at de henger og dingler litt. Det betyr at hvis man får noe hardt i skrittet så vil testiklene kunne flytte på seg, og derfor ikke bli klemt på samme måte som hvis de satt helt fast. 

Det gjør at det skal veldig mye til, og man skal være utrolig uheldig for at slaget skal være så hardt at den delen av testikkelen som lager sæd skal bli ødelagt. I tillegg har man to testikler slik at hvis den ene blir ødelagt så fungerer den andre. 

Et så hard slag på testikkelen som skal til for at den blir ødelagt vil også gi veldig mye blødning i pungen. Da vil du bli veldig hoven og veldig øm. For de fleste vil smertene gå fort over i løpet av dagen, men hvis smertene øker på i løpet dagen og det blir hevelse, da er det lurt å ta en tur på legevakten eller bestille time til legen sin. 

Håper du har blitt bedre og at smertene gikk raskt ned. Hvis du ikke har blitt bedre og fortsatt trenger smertestillende er det viktig at du snakker med legen din. 

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for guttene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for guttene